"Вперше з початку року на Южно-Українській АЕС сталося відключення енергоблока від енергосистеми України"

Олена ІВАШКО
19 квiтня 2012

СИТУАЦІЯ

Причина зупинки — обрив лінії

Увечері 16 квітня другий енергоблок Южно-Української АЕС електричний захист відключив від енергосистеми України. Енергоблок переведено у стан позапланового ремонту. При перехідних процесах відключення енергоблока порушень умов та меж безпечної експлуатації не було. Як повідомили на станції, зупинка блока сталася у результаті руйнації ізолятора основного трансформатора блока №2 та обриву високовольтної лінії, що призвело до спрацьовування аварійного захисту енергоблока. Енергоблок №2 виведено на мінімально контрольований рівень і відключено від об’єднаної енергосистеми України.

Станція працює у звичайному режимі. Фото з архіву редакції

Ситуацію з відключенням від енергосистеми хоч і вважають позаштатною, але «аварією» не називають. У відділі зв’язків із громадськістю пояснюють, що з початку року зупинення енергоблока сталося вперше і жодних причин для паніки немає. Пояснюють: робити висновок про аварійність у конкретній ситуації можна за показниками радіаційного фону. Він не перевищує норми, тож, відповідно, про аварію не йдеться. До того ж пошкодження трансформатора та обрив лінії ніяк не пов’язані з процесами у реакторному відділенні. А подібні ситуації, хоча і нечасто, але трапляються в роботі будь-яких енергетичних об’єктів. Станція працює у звичайному режимі, населення міста-супутника станції не вбачає в нестандартній ситуації чогось надзвичайного. Ця подія — збій у роботі, але не надзвичайна ситуація.

Що стосується ще двох енергоблоків станції, то обладнання першого з них працює без зауважень у заданому режимі. На третьому енергоблоці триває планово-попереджувальний ремонт. Радіаційний фон на промисловому майданчику Южно-Української АЕС перебуває на рівні природних фонових значень, що були заміряні ще до пуску атомної станції, та становить 11 мкР/год. Викиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищували встановлених допустимих значень. Згідно із заявкою на ремонт, він має бути завершений до 24 години 19 квітня. Тоді ж планують підключити другий енергоблок до об’єднаної енергосистеми України. Якщо співробітники станції не встигнуть до цього часу відновити роботу електрообладнання, терміни ремонту буде продовжено.

Із початку року Южно-Українська АЕС виробила 4195,9 мільйона кіловат-годин електроенергії, що становить 100,5% плану. Найбільші показники з виробництва електроенергії були саме на енергоблоці №2. На його частку припадало 1426 мільйонів кіловат-годин. Втім, як запевняють на станції, тимчасова зупинка блока істотно не вплине на технічно-економічні показники роботи АЕС. Якщо план на місяць, можливо, і буде недовиконаним, квартальний план доведуть до  норми.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua