"Вперше знайшли скам'янілу шкіру вимерлого пінгвіна, що жив 43 мільйони років тому"

16 березня 2020

Аргентинські вчені оголосили про виявлення скам'янілої шкіри на решток крила пінгвіна, який жив на острові Сеймур в Антарктиці 43 мільйони років тому. Викопні рештки фактично були виявлені ще в 2014 році під час дослідницької місії, але детальні результати дослідження стали відомі тільки зараз, повідомляє «Урядовий кур’єр» з посиланням на іноземні ЗМІ.

Знайдена скам'янілість була відправлена в музей Ла-Плати, де її вивчала палеонтолог Кароліна Акоста Хоспіталеч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пінгвіни «розмовляють» за лінгвістичними законами

Було встановлено, що скам'яніла шкіра належить  Palaeeudyptes gunnari, одному з багатьох вимерлих видів пінгвінів, які жили в Антарктиді в період еоцену, який тривав від 56 до 34 мільйонів років тому. У той час Антарктида була вкрита лісом і мала різноманітну фауну. До речі, саме на острові Сеймур у 2008 році було виявлено і єдиний відомий нині науці скелет Palaeeudyptes gunnari. Пристосованість оперення давніх пінгвінів до екстремальних холодів, ймовірно, відіграла говну роль у їхньому виживанні як виду в епоху еоцену та їх нащадків у холодних морях південної півкулі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли рештки пінгвіна людського зросту

Цього разу було знайдено повністю все крило. Вчені змогли вивчити сполучну тканину, фолікули пір'я і малюнок, залишений пір'ям на шкірі. Це єдине крило Palaeeudyptes gunnari, яке будь-коли було знайдене, і перша вціліла шкура вимерлого пінгвіна, який пережив масове вимирання крейдяного періоду і став сучасним птахом, чия шкіра збереглася до наших днів.

«Скам'янілість шкіри цього крила унікальна, тому що це перший в світі збережений приклад пінгвіна з шкірою», – сказала Кароліна Акоста Хоспіталеч. «Шкіра була збережена у вигляді скам'янілості на обох поверхнях його крила, огортаючи кістки, які залишалися зчленованими в своєму первісному положенні», – додала вона.

Завдяки такому чіткому збереженню вченим вдалося проаналізувати сполучну тканину крила, а також морфологію і щільність шкірних фолікулів, з яких виростає пір'я. Це дало змогу встановити, що в порівнянні з більш великими видами сучасних пінгвінів, такими як імператорські пінгвіни, Palaeeudyptes gunnari мали менш щільне оперення, яке не допомогло б ізолювати від холоду.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua