"Втеча сирійського прем’єра: початок кінця Ассада?"

7 серпня 2012

ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА. Попри втечу премєра з уряду президента Башара Ассада урядові війська посилюють наступ на повстанців у Алеппо.

Очікується, що найближчим часом почнеться вирішальний бій за це друге за розміром сирійське місто. Сюди стягнуто більше 20 тисяч військових армії Ассада.

Напередодні сирійський прем’єр-міністр Ріяд Хіджаб втік з родиною до Йорданії. Там він оголосив, що підтримує опозицію.

На думку США, це означає, що 40-річне правління родини Ассадів добігає кінця.

Проте не всі західні аналітики поділяють таку думку.

«Звичайно, втеча високопосадовця – це завжди удар для режиму, і це підриває довіру до сирійської влади. Однак, навряд чи Ріяд Хіджаб належав до найближчого оточення родини Ассада. Отже, його втеча навряд чи вплине на їхню безпеку, перебування при владі чи перебіг бойових дій», – говорить експерт консалтингово-аналітичної компанії IHS Jane’s Девід Гартвелл.

Тим часом повстанці та урядові війська й далі звинувачують одне одного у жорстокості. За деякими даними, в Алеппо президентські вояки розстріляли більше десятка вязнів місцевої тюрми. Про це розповів чоловік, якому вдалося вижити. За його словами, солдати вивели увязнених у кайданках із завязаними очима, сказавши, що ведуть їх до судді. Його свідчення, начебто, підтвердили місцеві жителі. Проте перевірити цю інформацію з незалежних джерел неможливо. 

Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua