"Вугілля з ПАР цього року обійдеться дешевше"

23 липня 2015

Україна  купуватиме вугілля у Південно-Африканській Республіці по 80 доларів за тонну.  Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на брифінгу в Києві, повідомляє Радіо Свобода.

«Початкова його ціна на рівні 50—52 доларів, логістика, транспорт — майже 12—13 доларів, перевалка в Одеському порту, транспортування територією України — загалом ціна повинна бути приблизно 80 доларів», — пояснив журналістам «математику»  вугілля з ПАР міністр і нагадав, що торік його ціна за тону становила 100 доларів.

Під час брифінгу Володимир Демчишин також заявив, що міністерство виступає проти передачі Фондові держмайна 78 відсотків державного пакета акцій енергогенеруючої компанії «Центренерго» для підготовки до приватизаційного конкурсу без реального покупця. (Раніше з таким проханням Фонд державного майна України звернувся до Міністерства енергетики та вугільної промисловості).

 «Самій передачі акцій я протидію, але не протидію приватизації», — цитує міністра УНІАН.  За словами Володимира Демчишина, контроль міністерства над Центренерго дає змогу створювати конкуренцію приватному енергохолдингу ДТЕК.

Крім цього, за словами міністра, втрата контролю над Центренерго може призвести до зміни топ-менеджменту й порушити підготовку до опалювального сезону. «Я проти такої передачі», — категорично заявив міністр. Проте він  зазначив, що в разі появи реального покупця передача держпакета акцій Центренерго Фонду держмайна відбудеться швидко.

Володимир Демчишин також повідомив журналістів, що українська енергетична компанія ДТЕК, яка належить бізнесменові Рінату Ахметову,  2015 року заборгувала 300 мільйонів гривень за відвантажене вугілля.  Окрім цього, за словами міністра, ще 330 мільйонів гривень група ДТЕК заборгувала за попередні роки. За даними УНІАН,   ДТЕК накопичила понад 500 мільйонів гривень боргів з ПДВ і податку на прибуток через підприємства, що розташовані в зоні проведення АТО на Донбасі.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua