"В’язницю може замінити пробація"

18 сiчня 2013

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Кабінет Міністрів пропонує запровадити в Україні вид кримінального покарання
без позбавлення чи обмеження волі

Відповідний законопроект, який розробило Міністерство юстиції, схвалено 16 січня на засіданні уряду.

За словами керівника відомства Олександра Лавриновича, проектом закону передбачається утворення на базі кримінально-виконавчої інспекції органів пробації, що існуватимуть у структурі Державної кримінально-виконавчої служби.

Загалом законопроект передбачає створення до?судової пробації — забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яку притягають до кримінальної відповідальності. Така інформація використовуватиметься для прий?няття рішення про міру відповідальності особи. Серед іншого досудова доповідь міститиме оцінку ризиків щодо можливості вчинення повторного кримінального правопорушення та висновок щодо можливості ви?правлення без обмеження або позбавлення волі.

Законопроектом встановлюється наявність наглядової пробації — здійснення наглядових та соціально-виховних заходів щодо осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням. Законопроект також передбачає особливості пробації щодо неповнолітніх, які спрямовані на забезпечення їх нормального психічного та фізичного розвитку.

Крім того, новацією урядового законопроекту є запровадження так званої пенітенціарної пробації — підготовки осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі, до звільнення з метою їх трудового та побутового влаштування. Проектом закону також враховано європейську практику залучення до роботи з клієнтами пробації волонтерів, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Передбачається, що заходи, запропоновані в рамках запровадження системи пробації, вплинуть на рівень рецидивної злочинності в державі. Крім того, очікується змен?шення в країні чисельності осіб, засуджених до покарань у вигляді позбавлення волі, яких утримують у слідчих ізоляторах та установах виконання покарань. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua