"Взяти за основу європейські «правила гри»"

Василь БЕДЗІР
13 грудня 2012

СПІЛЬНОТА. Понад двісті народних обранців — представників громад Тячівського району зібралися, щоб обговорити нагальні проблеми. Біля входу до районного Будинку культури їх зустрічав духовий оркестр.

— З прадавніх-давен і донині основою будь-якої держави була і залишається громада, — сказав, відкриваючи захід, голова районної ради Михайло Данилюк. — Саме через її самоорганізацію вирішувалися всі питання життя людей.

Побудова життя громад згідно з європейськими принципами тісно пов’язана з децентралізацією влади. Для цього потрібен цілісний закон, адже нині діяльність органів місцевої влади і їхніх посадових осіб регулюють 207 законів. Немає належного розмежування повноважень між гілками влади — райдержадміністраціями і районними та сільськими радами. Слід вирішувати й питання об’єднання громад у рамках територіально-адміністративної реформи, реорганізовувати бюджетні відносини. Бюджети місцевого рівня не мають достатніх коштів для ремонту і утримання закладів, будівництва і ремонту доріг, збирання та утилізації сміття тощо. Михайло Данилюк запропонував об∂рунтовані пропозиції з удосконалення роботи органів місцевого самоврядування, що надійшли під час підготовки форуму, внести в остаточний варіант його резолюції.

Голова Тячівського райвиконкому Іван Штефаньо, який працював ще за радянських часів, побажав нинішнім депутатам враховувати уроки попередників у своїй діяльності. Кращі представники громад отримали з рук голів районної ради та райдержадміністрації Михайла Данилюка і Михайла Шелевера почесні грамоти й вітання. Кращими були визнані депутат Добрянської сільської ради Михайло Герич, Тячівський міський голова Іван Ковач, депутат районної ради Іван Бринзяник. Володарям відзнак вручено книгу «Тячівщина», яка щойно вийшла друком у державному видавництві «Карпати».

Делегати прийняли рі?шення створити громадську раду старійшин — працівників органів місцевого самоврядування. Її головою обрано депутата Тячівської міської ради Петра Герича. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua