"Ядерна фізика прискорює євроінтеграцію "

Юрій МЕДУНИЦЯ
14 квiтня 2012

ПАРТНЕРСТВО. Від асоційованого членства у ЦЕРН Україна матиме не лише науково-виробничий, а й політичний зиск. 

Застаріла фізика — це не фізика у сучасному розумінні. Таким твердженням розпочав свою зустріч зі спеціальною робочою групою Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН) Прем’єр-міністр Микола Азаров. Майже двадцятирічне співробітництво України з цієї організацію доводить безальтернативність такого твердження. Адже нині в ЦЕРН за трьома програмами працюють 47 вітчизняних фахівців, і це далеко не межа партнерських відносин.

Нинішній візит робочої групи європейських фахівців зумовлений тим, що процес надання Україні статусу держави — асоційованого члена ЦЕРН вийшов на фінішну пряму. Якщо фахівці з робочої групи за результатами візиту дадуть позитивні висновки, вже наприкінці червня асоційоване членство в ЦЕРН, найвірогідніше, стане реальністю.

Окрім морального задоволення, наша країна отримає цілком реальні дивіденди у вигляді долучення до найпередовіших наукових напрацювань у галузі ядерної фізики. А високотехнологічна виробнича база, яка досі збереглася в Україні, дістане новий імпульс для розвитку.

«Статус асоційованого члена ЦЕРН ми розглядаємо як можливість залучення до співробітництва нашої промисловості, — продовжив глава уряду. — Адже виробнича база, яка існує, дає змогу реалізовувати унікальні проекти, зокрема  у галузях машинобудування та мікроелектроніки». До слова, цю мету окреслено як першочергову в програмі економічних реформ на 2010—2014 роки.

Микола Азаров навів гостям приклади такої кооперації. Скажімо, Новокраматорського машинобудівного заводу, який виконує замовлення Об’єднаного інституту ядерних досліджень з російського міста Дубна. А ДП «Науково-дослідний технологічний інститут приладобудування» впритул наблизився до безпосереднього співробітництва з ЦЕРН. Загалом, на думку Прем’єра, двостороння співпраця нарешті сприятиме подоланню сировинного перекосу нашої економіки, підвищенню її конкурентоспроможності.     

Не останнім є той момент, що потужний науково-технологічний потенціал з одного боку і системна модернізація економіки на принципах інновацій — з іншого, стануть, на переконання Миколи Азарова, ще одним кроком України на шляху євроінтеграції.

Окремий пріоритет уряду — підготовка нових кадрів для економіки, що нині оновлюється. Йдеться про підготовку на базі ЦЕРН  молодих фахівців галузі фізики високих енергій та ІТ-технологій. Але найцікавішою є участь наших учителів фізики у щорічній програмі ЦЕРН «Наукова школа для вчителів фізики України». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua