"Як енергетики зиму зустрінуть?"

Олег ГРОМОВ
17 вересня 2015

У відповідь на критику Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка щодо поганого стану енергетики напередодні зими, яку було скеровано на адресу міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, останній майже годину доводив журналістам на прес-конференції в Кабміні, що це зовсім не так.

«Ситуація в нас доволі збалансована. Із технічної точки зору та накопичених запасів наша інфраструктура готова до опалювального сезону. Нині через падіння обсягів виробництва споживання електроенергії у країні знизилося на 10% порівняно з аналогічним періодом торік», — зазначив він.

За словами міністра, до початку опалювального сезону нам треба накопичити на складах ТЕС приблизно 2,5 мільйона тонн вугілля. За інформацією Міненерговугілля, на складах ТЕЦ та ТЕС є 1,92 мільйона тонн, що на 250 тисяч тонн більше, ніж було на початок опалювального сезону торік.

«ДТЕК взяв на себе зобов’язання за місяць до початку сезону опалювання збільшити обсяги вугілля на складах до 500 тисяч тонн. Ощадбанк надав кошти держпідприємству «Енергоринок» (1 мільярд гривень) на закупівлю цього виду палива. Кошти вже пішли», — зазначив Володимир Демчишин.

Журналісти ставили міністрові дуже гострі провокативні запитання, приміром, чому вугілля не накопичували влітку. Він відповів, що вугілля марки «Г» (газове) може загорятися на складах, тому накопичувати його у спеку небезпечно.

Пресу турбувало питання газосховищ в Україні й низький рівень закачування газу на зиму (нині 15 за необхідних 19 мільярдів кубометрів). Міністр сказав, що хвилюватися з цього приводу не варто, адже цього року споживання блакитного палива знизилося на 15%, а торік на початок опалювального сезону накопичено було 16,6 мільярда кубометрів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua