"Як краще готуватися до ЗНО?"

11 лютого 2016

Напередодні зовнішнього незалежного оцінювання найбільший попит на репетиторів з української мови і літератури, історії України та математики. Вартість послуг репетиторів зросла цього року на 5-10 %. Так, година заняття коштує від 100 гривень.

Оголошення про заняття з підготовки до ЗНО можна знайти як у пресі, так і в Інтернеті. Зокрема, на багатьох сайтах розміщено інформацію про послуги репетиторів. 

Як розповіла мати абітурієнта Марина О., через високі ціни її син займається з репетитором лише з двох предметів: «Минулого року школу закінчував старший син. Ми замовляли послуги репетитора з української мови і літератури, а також з математики та фізики. Цьогоріч складатимемо ЗНО з тієї ж української, історії України (бо ці предмети обов’язкові), географії та англійської мови. Репетитора взяли лише з української мови та історії України. На решту предметів не вистачає грошей. Бо репетитори зараз – наче «золоті».

Репетиторами працюють здебільшого, вчителі шкіл і гімназій, а також викладачі вузів. Послуги останніх – дорожчі.

– За заняття беру 100 гривень, – розповіла репетитор з української мови і літератури Марія Іванівна. Воно може тривати не лише одну годину, а й дві й більше. Усе залежить від того, наскільки легко сприймає учень тему. Знову ж таки, від знань учня і залежить кількість занять. Нерідко консультую добре підготовлених дітей, які гарно вчилися протягом усіх років у школі. Тоді з ними достатньо провести лише кілька занять, повторивши теми.

– Торік за заняття брала 90 гривень, а зараз – 130, – зазначила репетитор з англійської мови пані Олександра. – Гроші знецінилися і треба ж якось виживати. Крім того, мої учні завжди мають високі бали на ЗНО. Якщо я вже займаюся репетиторством, то можу гарантувати гарні результати своєї роботи.
Ми поцікавилися у минулорічних випускників, як вони готувалися до ЗНО.

Наталія, яка отримала 200-балів з біології, розповіла, що під час усього навчання в школі любила біологію, хімію, фізику та математику. Тому їй допомогла систематична підготовка до уроків.

Світлана, яка отримала 200 балів із математики, сказала, що готувалася до ЗНО тільки в рідному ліцеї. Там учителька ініціювала щотижневий безкоштовний гурток, і цих занять виявилося достатньо.

Максим, який отримав 200 балів із математики, розповів, що його вчителька також щотижня безкоштовно проводила для всього їхнього класу заняття з математики.

Денис, який отримав 200 балів на ЗНО з математики, сказав, що почав додатково займатися з січня, загалом недовго, але математика – єдине, що я добре знав ще з дитинства.

Наталя, яка отримала 200 балів на ЗНО з німецької мови, каже, що у неї була просто інтенсивна робота цілий рік перед тестуванням, а вже буквально останні кілька тижнів з учителем уже звертала увагу на специфіку написання творів, на типи завдань.

Максим КЕРДЕЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua