"Як не принизити людей"

29 лютого 2012

МЕТА. Уряд проаналізує перелік соціальних виплат і запропонує нові підходи до їх нарахування.

Соціальну допомогу, яка виплачується громадянам, має бути осучаснено і переведено на адресну основу. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час уже традиційного понеділкового засідання уряду.

Його керівник висловив переконання в тому, що потрібно знаходити всі можливості для осучаснення розмірів соціальної допомоги, зокрема для її збільшення. Допомога, яку отримують громадяни від держави, має бути не формальною, а реальною. Так, Микола Азаров піддав критиці, наприклад, незмінний з 1990-х років розмір допомоги на харчування для деяких категорій чорнобильців, який становить лише 12 грн на місяць.

«Соціальна допомога повинна бути відчутною і не принижувати людей», — наголосив Микола Азаров. При цьому він додав, що отримувати таку підтримку з боку держави повинні ті, хто справді її потребує, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Микола Азаров доручив віце-прем’єр-міністру — міністру соціальної політики Сергію Тігіпку проаналізувати перелік соціальних виплат, запропонувати уряду нові підходи до нарахування соціальної допомоги. Загалом він очікує конкретних пропозицій про осучаснення механізмів виплат соціальної допомоги.

Крім того, на засіданні приділено увагу функціонуванню нової системи державної цінової політики, що є одним із пріоритетів як уряду, так і регіональних адміністрацій. Ціни на товари мають бути обгрунтованими, їх зміна, відповідно до законодавства, має заздалегідь декларуватися, і державні органи при цьому мають стояти на захисті прав та інтересів споживачів. Таку позицію Микола Азаров висловив під час розгляду проекту указу Президента щодо положення про Державну інспекцію України з контролю за цінами.

Проект нормативного акта розроблено Кабінетом Міністрів України на виконання рішення глави держави.

Ним передбачається розмежувати відповідні функції між Антимонопольним комітетом та Державною інспекцією з контролю за цінами. Зокрема щодо моніторингу, дослідження і аналізу динаміки цінових процесів, надання висновків з економічного обгрунтування рівнів оптово-відпускних цін на продовольчі товари, зміни на які підлягають декларуванню, та здійснення контрольно-наглядових функцій за додержанням порядку формування, встановлення й застосування цін і тарифів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua