"Як не зашкодити архітектурі реставраційними роботами"

7 серпня 2015

Стара частина Львова завжди цінувалася своєю неповторною архітектурою і багатою історичною спадщиною цікавою для туристів. Місто віддавна вважається мистецькою і туристичною перлиною України. На вихідні сюди приїжджає багато туристів з Києва, Харкова, Дніпропетровська, інших міст. Столиця Галичини радо приймає і закордонних гостей з Польщі, Німеччини, Австрії, США. Затишні кав’ярні, музеї, стародавні вулички з самобутньою архітектурою, ввічливі і гостинні львів’яни, які радо приймають гостей, залишають у пам’яті туристів неповторні враження.

Але є у містах із стародавньою архітектурою і свої проблеми. Стосується це, насамперед, західного регіону. Як не прикро про це казати, але чимало історичних архітектурних пам'яток перебуває сьогодні у незадовільному стані, зокрема і будинки, в яких мешкають городяни. Найчастіше потребують ремонту вікна і двері.

Міська влада Львова неодноразово попереджала громадян про те, що заміна вікон чи дверей на пластикові є порушенням норм чинного законодавства, а за спотворення культурної спадщини передбачено чималі штрафні санкції.

Архітектурні зміни почали обростати штрафами не тільки у Львові, а й у багатьох містах України. Подібний випадок змін автентичних дверей трапився у Івано-Франківську. На жаль, міська влада нарікає на брак коштів на реставраційні роботи і просить мешканців міста самостійно піклуватися про культурну спадщину. Подібні проблемами є і на Тернопільщині, в Чернівцях та Коломиї.

Як зазначають експерти із реставраційних робіт, дерев'яні вікна чи двері можна полагодити, вони піддаються фаховій обробці і нічим не гірші, а навіть кращі за пластикові. Дерев'яні вікна завжди були енергоефективнішими та екологічно безпечнішими. Незалежно від того, вікна це чи вхідні двері, кожна деталь несе у собі частину історичної культурної спадщини, яка на сьогоднішній день є неповторною і унікальною. Але якщо ви таки вирішили поміняти старі двері у квартирі на сучасні, ви можете замінити їх або на дорогі, або на бюджетні міжкімнатні двері.

Львівська міськрада серйозно взялася за реставрацію історичної частини міста і для його вирішення залучилася підтримкою Німецького товариства міжнародної співпраці GIZ. Лише за  три останні роки було змінено майже 500 вікон у старовинних будівлях міста.

Львів'янам радять звертатися за допомогою до управління охорони історичного середовища Львівської міськради або до GIZу. За реставрацію міщанам прийдеться заплатити лише 20% вартості реставраційних робіт. Адже 20% виплатить муніципалітет, а 60% - уряд Німеччини.

Микола КУГУК,
для "Урядового кур'єра" 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua