"Як подивитися світ автостопом"

12 квiтня 2016

Досвідчені мандрівники стверджують, що об’їхати практично без грошей можна не лише Україну, а й чимало інших країн. А зекономлені на проїзді кошти варто витратити на оглядини визначних місць, місцеву кухню, проживання тощо.

До речі, умови для подорожуючих в Україні з кожним роком покращуються. Скажімо, новий формат закладу для туристів – відкриття нового міні готелю в Харкові пропонує гостям міста уже з квітня. Кожен номер чотиризіркового закладу Mirax Sapphire Boutique Hotel спроектований в індивідуальному дизайні. Тут усе ексклюзивне і продумане до дрібниць.

Бутік - готель розмістився в затишному місці Харкова, поряд із найбільшив Європі майданом – Площею Свободи. Готельні номери міні готелю мають високі стелі (понад три метри) загальною площею від 26 до 47 квадратних метрів. Поселившись у Mirax Sapphire Boutique Hotel ви отримаєте сервіс найвищого ґатунку і незабутні враження від перебування в першій столиці України.

Для шанувальників кави продумана навіть така дрібниця, як італійська капсульна кавоварка в кожному номері. Фото з сайту Mirax Sapphire Boutique Hotel

– Люди думають, що Європа – це щось дуже дороге й недосяжне, та це не правда. Я готовий розвіяти цей міф, адже на своїй же шкурі знаю, що подорожувати без грошей – досить реально, – каже мандрівник Володимир.
Зі слів хлопця, перше, на що треба звертати увагу – це пересування.

– Автостоп не просто економить ваші кошти, а й дозволяє краще пізнати людей, культуру, країну, у якій ви перебуваєте. Мене підвозили дуже різні люди: інженери, робітники, бізнесмени й навіть торговці наркотиками, – розповідає молодий мандрівник.

В Європі автостоп дуже популярний. Частіше за все такі люди підходять до автозаправок і шукають собі попутників.

– Перше, що я порадив би автостоперам – вивчити базовий набір фраз на різних европейських мовах. Однієї англійської буде недостатньо, – каже Володимир. – В Іспанії, наприклад, англійською не говорять. У Франції вас теж, швидше за все, не зрозуміють. Тому варто на всяк випадок вивчити ще одну мову, або, як мінімум, мати з собою словник.

Одна з найбільших перешкод, які можуть виникнути під час подорожі, – відсутність візи. Проте Володимир запевняє, що її найкраще робити просто на митниці, адже це набагато дешевше.

Питання з помешканням у незнайомій країні мандрівник теж вирішував легко. Зокрема він користувався кауч-серфінгом. Це одна з найбільших всесвітніх мереж гостинності, що діє у вигляді онлайн-сервісу. Учасники безкоштовно діляться один з одним місцем для ночівлі під час подорожей.

– Якось я поселився в одного ІТ-мільйонера в Іспанії. Дуже цьому здивувався, адже зазвичай до себе беруть люди середнього соціального статусу, – пригадує хлопець.

Звичайно, можна поселитися і у дешевих хостелах чи гуртожитках, та мандрівник радить саме кауч-серфінг.

– Тільки так ви побачите країну, у якій перебуваєте, по-справжньому. Живі люди і елементарні побутові речі роблять її унікальною, а не лише культурні пам’ятки, Ейфелева вежа чи піраміди, – впевнений Володимир.

Володимир розповів, що часто потрапляв у скрутне становище, залишався зовсім без грошей.

– Іноді не було навіть на харчі чи проїзд. Та заробити гроші під час подорожі реально. Головне – щось вміти. Я працював і в хостелах, і на фермах. Якось я заробив, фотографуючи один місцевий готель. Звичайно, я сам підходив і пропонував свої послуги.

Володимир також впевнений, що можна значно зекономити на відвідування музеїв та інших значних архітектурних пам’ятках.

– У Європі дуже поважають журналістів. Я пішов працювати в одну редакцію мого міста дописувачем тільки заради посвідчення. Воно відчиняло мені майже всі двері. Пам’ятаю, як я відвідував Лувр в Парижі. Коли охоронець побачив моє посвідчення й великий фотоапарат – покликав керівництво. Врешті-решт директор музею особисто влаштував мені екскурсію, – ділиться Володимир.

Ольга ШЕЛЕСТ
для «Урядового кур'єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua