"Як торгувати із сусідами"

4 червня 2016

Експерти не перестають стверджувати, що угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною, яка набрала чинності 1 січня 2016 року, — важлива віха у відносинах між ЄС та нашою державою. І вона разом з європейськими партнерами  має докласти всіх зусиль, щоб використати економічні переваги угоди.

«Україна розглядає  розширені торговельно-економічні відносини з Європою як серйозний шанс прискорити модернізацію вітчизняної індустрії, створити максимально сприятливий інвестиційний клімат, захистити права власника та інвестора», — наголосив президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах під час дискусії «Як торгувати із сусідами. Політика сусідства та політика розширення», що відбулася в межах Європейського бізнес-саміту, що проходить у Брюсселі. 

Результати цієї дискусії,  як і інших на бізнес-саміті,  сприятимуть   доповненню торговельної стратегії ЄС «Торгівля для всіх: на шляху до більш відповідальної торговельної та інвестиційної політики», оприлюдненої Єврокомісією наприкінці 2015 року. Нині інституції ЄС за участі провідних ділових асоціацій Європи, кращих бізнесменів світу намагаються  втілити в життя цю  амбіційну й далекоглядну стратегію. 

«Роблячи серйозні кроки  в межах  вільної торгівлі з ЄС, намагаючись швидко адаптуватися до європейських стандартів та регламентів, ми стараємось  зробити співпрацю з ЄС максимально ефективною: домогтися, щоб його  фінансова підтримка, інвестиції сприяли доступному кредитуванню для суб’єктів господарської діяльності України, працювали на  модернізацію економіки, а не покривали різні дефіцити, доходили до конкретного підприємства, допомогли поставити на ноги малий і середній бізнес, який є запорукою формування потужного середнього класу. Політику сприяння Україні щодо розвитку торговельно-економічних відносин обов’язково потрібно удосконалити», — вважає Анатолій Кінах.

Він підтримує думку багатьох учасників бізнес-саміту щодо складності торгівлі на зовнішньому і внутрішньому ринках ЄС саме для  малого бізнесу. Необхідно докладати більше зусиль для допомоги невеликим компаніям, щоб вони так само скористалися можливостями вільної торгівлі,  активніше впливали на  торгову політику ЄС.

Анатолій Кінах підкреслив, що реформування торгової політики ЄС на всіх етапах цієї масштабної й непростої роботи, яка впливатиме на Україну, має передбачати активну участь представників громадянського суспільства,  асоціацій та об’єднань бізнесу, численних досвідчених експертів. І українські промисловці та підприємці, маючи своє представництво в Брюсселі,  готові брати участь у цьому процесі.

Співорганізатором бізнес-саміту в Брюсселі вперше виступив Український інститут промисловців та підприємців. Мета української делегації (майже 50 підприємців, політиків та лідерів громадянського суспільства) — максимально привернути увагу інвесторів до вітчизняного потенціалу, значно збільшити експортні можливості українських товаровиробників. Саміт зібрав  понад дві тисячі учасників із країн ЄС, представників високих інституцій Євросоюзу.

Відділ економіки 
та державного управління
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua