"Як уберегтися від літніх харчових отруєнь"

23 травня 2016

З початком літнього сезону небезпека харчових отруєнь, особливо для дітей, стає все більш реальною. Як запобігти проблемам зі шлунком, розповіла Віра Миколаївна Клічук, завідуюча гастроентерологічним відділенням Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні.

До речі, за словами лікаря, дуже важливо подбати про якісні продукти для дитини під час подорожей. Адже якщо ви везете з собою їжу в задушливому авто, дуже швидко продукти можуть стати джерелом отруєння, не кажучи вже про небезпеку теплового удару для самої дитини. Тому підтримання нормальної температури в салоні автомобіля – питання не лише комфорту, а й безпеки. Компанія Автохолод забезпечує якісний ремонт та обслуговування автомобільних кондиціонерів. Кваліфікований персонал зі спеціальним обладнанням надає увесь спектр послуг: від діагностики і заправки до антибактеріальної обробки автомобільних кондиціонерів. На сайті компанії Автохолод можна також купити продукцію для забезпечення усього циклу роботи авто кондиціонера, детальніше читайте на сайті http://autoholod.com/.

– Чим же слід годувати дітей, щоб вони росли здоровими?– цікавимося у завідувача відділення.

– Не раджу магазинні молочні продукти. Почитайте склад йогурту – там іде молоко, а далі стабілізатори, емульгатори, покращувачі смаку, барвники… – цілий склад хімії. І в пресі можна прочитати дослідження, як в магазинному молоці виявили пральний порошок чи що в кисломолочних продуктах не вдалося знайти жодної живої бактерії.

– На інформаційних стендах на стінах вашого відділення написано, чому жувальні гумки можуть стати причиною розумової відсталості, наскільки небезпечно пити солодкі газовані води, якими навіть труби від іржі чистять. Список продуктів, які лікарі забороняють давати дітям, постійно поповнюється?

– Якщо дитина іноді, дуже рідко, вживатиме солодку воду з газом чи ті ж шоколадні батончики, не думаю, що це їй зашкодить. Але в жодному разі на можна їй дозволяти їсти такі продукти щодня. Ми як лікарі навіть самі сьогодні не знаємо, що слід забороняти, настільки важка зараз ситуація з якістю продуктів.  

– Чи радите через велику кількість «хімії» взагалі забороняти дітям їсти магазинні солодощі?

– Насправді дитина ж не може обійтися без солодкого! Адже її організм постійно потребуватиме солодощів. Але краще давати дітям ті солодощі, які корисні. Поставте на стіл банку меду, якщо немає на нього алергії – хай хоч півлітра з’їсть. Це їй не зашкодить.

Надія ТИМЧУК
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua