"Як вберегти свій гаджет від вірусів"

28 сiчня 2016

«Батьком» комп’ютерних вірусів вважають американського програміста Боба Томаса. Саме він у 1971 році запустив перший у світі комп’ютерний вірус. В офісі, де було кілька комп'ютерів, Боб створив програму, яка переходила з одного комп’ютера на інший, висвічуючи повідомлення: «Якщо зможете, зловіть мене!» Ось з такого, здавалось би жарту, і виникла технологія створення вірусів для персонального комп’ютера.

Нині інтернет кишить різними вірусами, троянами, шпигунськими програмами. Поява програм, які можна завантажити безкоштовно, і масове використання інтернету розв'язали руки хакерам, що створюють вірусні програми, здатні заразити комп’ютер планшет, мобільний телефон або смартфон. Підхоплений гаджетом вірус може робити різні операції на вашому пристрої: заблокувати його роботу, дізнатися про паролі вашої банківської картки, викрасти конфіденційну інформацію чи фінансову звітність.

Шкідливі віруси комп’ютери і телефони підхоплюють досить легко. Будь-який файл, що ви скачали з інтернету, потенційно може містити шкідливий скрипт. Часто піддаються атакам активні користувачі електронної пошти, що відкрили лист, відправлений системою у спам.

Що потрібно вірусам? Точніше, що потрібно тим, хто створює і запускає у мережу віруси?

Найчастіше хакерам та «поганим хлопцям» потрібні гроші. Тому зловмисники намагаються будь-якими способами отримати інформацію про вашу банківську картку, щоб потім переказати кошти з вашого рахунку на свій.

Вірус, який потрапив у телефон, не видає себе, ви його не побачите одразу – ним дистанційно управляють «вірусні батьки», і тільки за їхньою командою вірус починає шпигунські дії.

Над способами лікування смартфонів від вірусів і боротьби з ними працює величезна команда фахових програмістів. Але хакери теж не сплять – вони вдосконалюють свої трояни і раз по раз прописують складніші коди і завдання. Сучасні віруси здатні зібрати повну інформацію про власника смартфона: всі особисті дані, фото- та відеоматеріали, номери телефонів, паролі у соціальних мережах. Також вони можуть блокувати вхідні телефонні дзвінки.

Після прочитаного ви може запанікувати. Але не варто хвилюватися завчасно. Існуює чимало способів, уберегти свій смартфон, планшет чи комп’ютер від неприємних наслідків зараження шкідливими програмами.
Насамперед слід встановити стандартний антивірус. Але як стверджують фахівці, без додаткових програм не обійтися. Антивірусна програма, хоч би якою досконалою вона була, не здатна заблокувати всі віруси. Час від часу доводиться сканувати систему іншими спеціальними антивірусними програмами, які визначають певний тип вірусів.

Як перевірити телефон на віруси?

Нині є чимало спеціальних програм-антивірусів, які сканують операційну систему і після виявлення підозрілих скриптів повідомляють вам про це.

Чи можливо запобігти зараженню вірусами? Фахівці дають кілька практичних порад, дотримуючись яких, ви зможете захистити свій гаджет від шкідливих програм.

У жодному разі не вмикайте «Режим розробника».

Не встановлюйте програм, які надійшли вам з незнайомих джерел – їх слід скачивати лише з офіційних сайтів.

Стежте за інформацією, яку запитує програма під час налаштування.

Встановіть антивірусну програму! Якщо хочете максимально себе убезпечити, то не пошкодуйте грошей на придбання платної професійної версії антівірусу.

Що робити, якщо смартфон заражено?

Якщо ви визначили джерело зараження, спробуйте видалити програму, яка є носієм вірусу. Якщо шкідливу програму виявив антивірус, він запропонує її видалити.

Вірус може залишитися на карті пам'яті. Її краще просканувати окремо на стаціонарному комп'ютері за допомогою перевіреного антивірусу.

Якщо у вас є власні поради, залишайте їх у коментарях.

Борис БАЛАБУШЕНКО
для «Урядовго кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua