" Як виграти суд у банку"

2 червня 2016

За українською Конституцією, громадяни України, незважаючи на їхній матеріальний стан, мають право на адвокатський захист. Але упродовж 24 років наша держава не забезпечувала такого права громадянам, котрі не мали змоги власним коштом сплатити послуги кваліфікованого адвоката, тобто фіксувалися великі проблеми щодо правового захисту людини.

У 2015 році уряд спільно з Міністерством юстиції розпочав новий соціальний проект, згідно з яким в Україні було створено центри безкоштовної правової допомоги населенню. Нині їх вже є понад чотири сотні. Тут працює майже 15 тисяч юристів та адвокатів, які безкоштовно надають юридичні консультації малозабезпеченим громадянам, багатодітним сім’ям, інвалідам, пенсіонерам, учасникам АТО, усім без винятку громадянам, які звертаються за правовою допомогою в центри.

З початку створення центрів безкоштовної правової допомоги (жовтень 2015 року) їхніми послугами скористалося понад 130 тисяч українців. Найчастіше людям була потрібна адвокатська допомога. Приємно констатувати, що у більшості випадків, отримавши кваліфікований адвокатський захист у судах, громадяни вигравали справи.

Але є ситуації, що потребують високопрофесійної юридичної підготовки, досвіду та знань. До прикладу, у мого знайомого, киянина Володимира, хулігани викрали сумку, в якій були телефони, гроші, паспорт з ідентифікаційним кодом. Про крадіжку та втрату паспорта Володимир повідомив у правоохоронні органи, написавши заяву про втрату документів. Через пів року після крадіжки на адресу Володимира почали надходити листи, в яких йшлося про кредитні зобов’язання від трьох банківських установ. Як потім з’ясувалося, зловмисники, скориставшись викраденим паспортом та ідентифікаційним кодом, взяли кредити у трьох банках на суму 150 тисяч гривень (лютий 2014 року). Нині чоловік судиться з банками, а для свого захисту в суді скористався юридичними послугами в Києві, які надає компанія «Юрист Саппорт».

Компанію, яка динамічно розвивається на ринку юридичних послуг, створено для того, щоб надати громадянам юридичну допомогу. Діяльність компанії «Юрист Саппорт», що займається юридичним супроводом, побудовано на принципах конфіденційності, чесності, довіри та оперативності в наданні юридичного супроводу, йдеться на сайті http://jurist.support/ru/. Тут вам нададуть широкий спектр юридичних послуг, зокрема щодо: реєстрації та ліквідації підприємств; реєстрації бізнесу та відкриття рахунків за кордоном; отримання іноземцями громадянства України; відстоювання інтересів громадян в судах; юридичний супровід документації для безкоштовного отримання земельної ділянки; захист від колекторів та судових претензій банківських установ, а також бухгалтерські та нотаріальні послуги.

Щодо тяганини з банками, то це особливо болюча тема. Найчастіше у клієнтів банку виникають труднощі щодо вчасної виплати кредитів, тому більшість, щоб позбутися суперечок з банківськими установами, звертаються до суду. Трапляється це тому, що банки часто не видають клієнту текст договору, щоб він зміг його попередньо вивчити і знайти ті ретельно замасковані «блошки», за якими банк зможе нараховувати незаконні відсотки, стягнути комісію, пеню чи штраф, які заборонені українським законодавством.

Тому виграти спірну справу в банку один на один у пересічної людини шансів майже немає. Адже у банках працює ціла армія досвідчених юристів, перед якими поставлено чіткі завдання: у будь-якому випадку виграти справу в суді; жодним чином не допустити нанесення фінансових збитків установі, навіть якщо клієнт на 100% правий.

У згаданому випадку із викраденими документами Володимир, отримавши фахову допомогу адвокатів компанії «Юрист Саппорт, домігся відміни виконавчих проваджень щодо сплати кредитів двом банківським установам.

Відомо, що особу, яка бере кредит, перед видачею грошей чи кредитної картки фотографують. Фото зберігається в електронному файлі разом із кредитним договором. Мій знайомий Володимир повідомив, що йому у Печерській філії Публічного акціонерного товариства комерційний банк «Приватбанк» показали фото особи, яка взяла кредит і це фото належить зовсім іншій людині, а не моєму знайомому.

Кредит у Публічному акціонерному товаристві комерційний банк «Приватбанк» був виданий на викрадений паспорт 27 лютого 2014 року. На цей час Володимир уже мав новий паспорт та ідентифікаційний код. Але служба охорони банку вперто ігнорує надані їй докази, не хоче визнавати провини банківських працівників, які видали кредит, не перевіривши, чи паспорт був дійсним чи втраченим.

Іншими словами, кредит видали на неіснуючий паспорт з переклеєними двома фотографіями, де зображено іншу людину, а взятий кредит ПАТ КБ «Приватбанк «повісив» на потерпілого. Невдовзі в суді відбудеться слухання по суті справи, і Володимир сподівається відстояти правду. 

Леонід ВЕРХОЛЯК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua