"Як витягти Європу з боргової кризи? "

19 жовтня 2012

САМІТ ЄС. У Брюсселі відкрився дводенний саміт країн Євросоюзу. У центрі дискусії очільників держав та урядів Європи – створення банківського союзу та бюджетна дисципліна. Франція та Німеччина мають різні погляди на пріоритети. Франсуа Олланд квапить завершити створення банківського союзу, в той час як Анґела Меркель прагне надати більше повноважень Єврокомісії, яка могла б накладати вето на національні бюджети країн.

«Є пропозиції щодо зміцнення бюджетного союзу. Але про них ми поговоримо пізніше. Зараз потрібно передусім створити банківський союз, і це питання є найважливішим на порядку денному цього саміту. Звичайно ж, з пані Меркель ми обговоримо й наступні кроки. Але перш ніж почати обговорення цих кроків, потрібно завершити етап створення банківського союзу», – каже Франсуа Олланд.

Проте канцлер Німеччини не вважає створення банківського союзу найважливішим питанням. Вона пропонує обговорити спільну бюджетну дисципліну, узгодити економічну політику та спільну фіскальну політику.

«Цей саміт не стане вирішальним. На ньому ми підготуємо рішення, які будуть ухвалені на саміті в грудні. Але вже зараз потрібно визначитися з напрямком, тож на нас чекає чимало роботи»,– заявила Анґела Меркель.

Франсуа Олланд зазначив, що Німеччина та Франція прагнуть до спільної мети – витягти Європу з боргової кризи, тож потрібно втілювати обіцяне в життя. Проте Анґела Меркель відповіла, що на відміну від французького президента, вона віддає перевагу якості, а не швидкості вирішених питань.

Єврокомісія закликає лідерів узгодити останні розбіжності щодо єдиного банківського контролю, аби мати змогу вже з січня розпочати рекапіталізацію проблемних банків.

 Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua