"Як врятувати дитину від гарячки?"

Тетяна МОІСЕЄВА
19 жовтня 2012

ПРЯМА ЛІНІЯ «УК»

Чому потрібно робити щеплення від грипу, які вакцини безпечні, зрештою, як правильно поводитися та лікуватися під час сезону грипу та застуд, наші читачі питали в головного дитячого лікаря-інфекціоніста Міністерства охорони здоров’я  Сергія КРАМАРЄВА. Докладні відповіді на запитання, що надійшли на «пряму лінію» «УК», можна буде знайти в одному з наступних номерів газети. Серед запитань зокрема було й таке:

Яна, м. Київ:

— Моя дев’ятирічна донька підхопила ГРВІ, температура піднімалася до 39,5 —40oС.  Ліки, які зазвичай рекомендують педіатри, — ібупрофен та парацетамол — анітрохи не допомогли. Порадьте: як  подолати таку високу температуру?

Сергій КРАМАРЄВ:

— У такому разі  можна застосувати  метамізол натрію (українцям він більше відомий як анальгін). Одно- або дворазове введення цього препарату дозволене саме тоді, коли висока температура не збивається. Проте метамізол натрію не можна застосовувати більше, оскільки нині доведено, що він призводить  до тяжких уражень крові. Крім медикаментозних, є й фізичні методи зниження температури: по-перше, повітря в кімнаті не повинно перевищувати 18—20о С. По-друге,  в жодному разі не кутати дитину — вона має бути  роздягненою. І, по-третє, раз на півгодини обтирати її звичайною кип’яченою водою кімнатної температури. До поширеного  способу обтирання розчином оцту краще не вдаватися:  це може  спричинити алергічну реакцію.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua