"Яка ціна чистого кіловата?"

Олександр ОХОТА
23 листопада 2012

ДОСЛІДЖЕННЯ. У Європі електроенергія, одержана за допомогою вітру та сонця, вигідніша, ніж із нових атомних і вугільних електростанцій. У середньому одна кіловат-година струму, одержаного за допомогою вітрових генераторів, коштує 7 євроцентів, сонячних джерел — 14. Такі дані оприлюднили в Deutsche Welle науковці Інституту Фраунгофера і представники Форуму екологічно-соціальної ринкової економіки (FÖS).

Через те, що істотно знизилася ціна геліоустаткування, подешевшала й сонячна енергетика. Зокрема струм, вироблений за допомогою фотовольтажних установок на дахах німецьких будинків, обходиться у 18 центів, на сонячних електростанціях у Південній Європі — менш ніж 10 центів за кіловат-годину.

Натомість струм, який продукують нові вугільні та атомні електростанції, дорожчий. Насамперед через втрати, пов’язані зі здоров’ям і довкіллям. За них, як правило, розплачується суспільство (залежно від системи охорони здоров’я) і самі люди. Так, струм з нових вугільних електростанцій коштує майже вдвічі більше, ніж із вітрових установок, і майже стільки само, скільки із нових сонячних модулів.

У 2020 році, за прогнозами вчених, електроенергія, одержана від вітру та сонця, завдяки подальшим інноваціям і подорожчанню електроенергії буде одним із найвигідніших видів виробництва струму.

Зі значними коштами, за підрахунками науковців, пов'язано також виробництво електроенергії з корисних копалин. Насамперед на це впливає врахування викидів СО2 та пов’язаних із цим наслідків для глобального потепління. Колишній головний економіст Світового банку Нікола Штерн у своєму звіті за 2006 рік порахував, що до кінця століття на це буде витрачено понад 5 трлн євро.

Тонкодисперсний пил з електростанцій, що використовують корисні копалини, теж призводить до додаткових витрат, зокрема через захворювання дихальних шляхів і потребу лікування. Та, за висновками Барбари Брайтшопф з Інституту Фраунгофера, найбільшої шкоди довкіллю завдають теплоелектростанції. Лише невелику частину цих витрат беруть на себе їх оператори через купівлю СО2-сертифікатів. Ще близько 9% за кіловат-годину платять європейці за шкоду, завдану довкіллю та здоров’ю.

Складно підрахувати й ціну атомної енергетики. Якщо йдеться про нову АЕС, то це, за даними каліфорнійської енергетичної комісії, обчислюється 20 євроцентами за кіловат-годину. А коли ж про вже існуючі не один рік АЕС, то мають враховуватися видатки, які можуть виникати через аварії, і видатки на подолання їх наслідків. Наприклад, витрати, спричинені катастрофами на АЕС «Фукусіма» та в Чорнобилі, обчислюються сотнями мільярдів євро. Розплачується за все це знову ж, як правило, суспільство.

Беттіна Майєр з Форуму екологічно-соціальної ринкової економіки оцінює додаткову вартість струму АЕС в 11–34 центи за кіловат-годину. Якщо перекласти їх на ціну струму, то одна кіловат-година, вироблена на нових АЕС, коштувала б від 31 до 54 центів, а на старих АЕС (де витрати на будівництво амортизовані) — від 13 до 36 центів за кіловат-годину. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua