"Які таємниці приховує закулісся"

Світлана ГАЛАУР
25 жовтня 2012

ВИСТАВКА

У харківській  галереї «Маестро» показали театральні костюми 

Яскравою експозицією, де  зібрані не лише  театральні костюми, а й  ескізи до них і макети декорацій до спектаклів, галерея відзначає своє 15-річчя. За цей час її полюбили харків’яни та гості міста, вона зажила слави одного з центральних виставкових майданчиків обласного центру. Тут можна ознайомитися з високою майстерністю найрізноманітніших авторів, зокрема й тих, що становлять вагомий потенціал харківської художньої школи.

На нинішній виставці зібрано роботи художників, які в різний час працювали над постановками спектаклів на сцені Харківського національного академічного театру опери і балету ім. М. Лисенка. Крім цього, там  представлено також  експонати з колекції Харківського художнього музею.

— Будь-яка театральна виставка — це завжди свято, — каже заступник директора з наукової роботи художнього музею Лариса Абраменко. — Такі виставки дають змогу глядачам трохи зазирнути за лаштунки, відхилити завісу таємниці, якою завжди оповите театральне життя.

І справді, відвідувачі галереї можуть побачити ескізи до спектаклів, які вже давно зійшли зі сцени, або ж ті, які й зовсім не були реалізовані. Чимало тут виставлено костюмів, що задіяні у спектаклях, які йдуть нині. Всі їх можна розглянути зблизька, а не з глядацького залу.

— Усе, що ви бачите,  — це лише дещиця тієї гігантської роботи, яка триває в оперному театрі впродовж його існування, — пояснює директор галереї, завідувач виставкового відділу театру Тарас Селіхов. — У галереї та у фойє театру опери і балету експонували понад 50 виставок театральних художників, які працюють зі сценографією, костюмами, афішами та фото. Було багато тематичних виставок, зокрема російські художники театру на харківській сцені, а також виставки, присвячені окремим виконавцям.

 За словами Тараса Селіхова, коли лише задумували відкриття цього виставкового майданчика у Харкові,  в основу його роботи як театральної галереї поклали завдання популяризувати театральне мистецтво. І з дня відкриття галерея не змінює свого призначення, хоч у її стінах широко експонуються й персональні та колективні виставки живопису, графіки, авторської ляльки, печворку, гобелену, прикладного мистецтва і дитячих малюнків. Нині за кількістю відвідувачів галерея театру найпопулярніша серед схожих у місті закладів.

 — Передовсім приваблює різноманіття майстрів,  які виставляють тут свої роботи, — зазначає відвідувачка Олена Чирва. — Однак має значення й те, що вхід у галерею безплатний. Для мене, студентки, це дуже важливо. До того ж, ця галерея  працює без вихідних.

 Проте, як розповіли дівчата-відвідувачки, вони побоюються, що невдовзі в них і в інших городян, які люблять театр, не буде можливості безплатно спілкуватися з високим мистецтвом. Адже містом поповзли чутки, що цей некомерційний проект можуть закрити уже найближчим часом.

Не спростував, на жаль, цих чуток та висловив занепокоєння щодо них і Тарас Селіхов. За його словами,  Харківський національний театр опери і балету  ім. М. Лисенка  передають із комунальної у державну власність. Сталося так, що частина приміщень театру, зокрема те, в якому розташована галерея, залишаються в обласній власності. «Справді, є побоювання, бо ситуація не зрозуміла, чи галерея продовжуватиме роботу, адже ми були структурою театру», — зазначив Т. Селіхов.

Залишається тільки сподіватися, що  в обласному  управлінні культури й інших структурах розуміють, що без галереї «Маестро» вже не можливий Харків. Бо за п’ятнадцять років  вона виростила свого глядача. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua