"Які виплати отримуватимуть люди у зв’язку з безробіттям?"

Валентина АНДРІЄНКО
12 сiчня 2013

ЗАЙНЯТІСТЬ. Розмір максимальної допомоги відтепер єдиний по Україні. Закон України «Про зайнятість населення» чинний з 1 січня 2013 року. Ми продовжуємо знайомити читачів з основними новаціями документа, які «УК» надали в Державній службі зайнятості.

Відповідно до нового закону, людина, яка через брак роботи не має заробітку і звернулася до центру зайнятості в пошуках роботи, отримує статус безробітного з першого дня реєстрації в центрі за умови, що для неї немає відповідної роботи. Водночас особа може звертатися в будь-який зручний для відвідування центр зайнятості — незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування особи. При отриманні статусу безробітного допомога по безробіттю призначається з восьмого дня після реєстрації особи в центрі зайнятості.

Розмір максимальної допомоги по безробіттю для тих, хто має на нього право, є єдиним по всій Україні. Раніше він обмежувався середньою зарплатою по регіону, де була зареєстрована безробітна особа, а тепер дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для працездатних осіб, тобто не залежить від зареєстрованого місця проживання безробітного.

Водночас правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття збільшено мінімальний розмір допомоги по безробіттю для окремих категорій застрахованих осіб: з 1 січня 2013 року він становить 882 грн замість 872 грн у грудні 2012 року.

Допомогу по безробіттю можуть отримувати і незастраховані особи (молодь з числа випускників навчальних закладів). Для них, а також для тих, хто має право на допомогу по безробіттю без урахування страхового стажу (особи, які мають тривалу перерву в роботі, та інші), розмір мінімальної допомоги по безробіттю становить 544 грн.

Новим законом передбачено, що студенти останніх курсів професійно-технічних і вищих навчальних закладів мають право у вільний від навчання час проходити стажування у роботодавців за професією, за якою здобувається освіта, строком до шести місяців. Запис про проходження стажування вноситься до трудової книжки і свідчить про певний досвід роботи за фахом. Стажування відбувається за індивідуальною програмою під керівництвом досвідченого наставника. На період стажування на стажерів поширюються всі права і соціальні пільги, встановлені для працівників, які займають відповідні посади. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua