"Якісна вода вимагає фінансування"

20 липня 2012

АКТУАЛЬНО. На якість питної води у системах життєзабезпечення та стан вітчизняного водопостачання істотно впливає постійне недофінансування галузі. Зокрема, це стосується виконання Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011—2020 роки. На цьому наголосив перший заступник — виконуючий обов’язки міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов під час урядового брифінгу. 

«Головною причиною, яка стримує виконання завдань з підвищення якості води, є те, що рівень фінансування програми «Питна вода України» становить усього 20% від суми, передбаченої відповідним законом. Із запланованих 2 млрд грн за останні 7 років було  освоєно лише 412 млн грн бюджетних коштів», — повідомив Олександр Аліпов.

Водночас він заявив, що для посилення комплексного контролю за якістю питної води Мінрегіон готовий створити спеціальну «лабораторну раду».

«Наявне нині лабораторне обладнання нездатне забезпечити вимірювання і контроль всіх необхідних показників. Більше того, за деякими показниками введення Державних санітарних норм і правил перенесене Санепідемслужбою на більш пізній строк — 2015 рік. Саме тому цього року в програмі «Питна вода України» передбачено фінансування за розділом «Оснащення лабораторій контролю якості питної води і стічних вод сучасним контрольно-аналітичним обладнанням». У рамках цього розділу програми розраховуємо поступово, «кущовим методом», забезпечити лабораторії необхідним обладнанням», — цитує слова Олександра Аліпова прес-служба Мінрегіону.

Посадовець повідомив, що пропонують створити мережу регіональних лабораторій, закріпивши за кожною відповідну територію з 3 — 5 областей. Як варіант це можуть бути лабораторії у Львові, Вінниці, Києві, Харкові, Сімферополі, Донецьку.

«Уже практично готові проекти документів зі створення при Мінрегіоні «лабораторної ради», завданням якої буде напрацювання пропозицій з комплексного вирішення цього питання по всій країні», — наголосив Олександр Аліпов.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua