"Якісне взуття в дитячому віці вбереже від багатьох «дорослих» хвороб "

19 квiтня 2016

Неправильно підібране дитяче взуття може призвести до багатьох проблем зі здоров’ям, які проявляється уже в дорослому віці, застерігають ортопеди. Це і неправильна постава з постійними болями у спині через викривлення хребта, і захворювання суглобів, і поява так званої «шпори» на стопі, яка є поширеною проблемою інвалідності у старшому віці, і багато іншого. Тому лікарі радять серед усіх дитячих речей найбільш ретельно поставитися до вибору саме взуття.

До речі, при розробленні моделей дитячого та дорослого взуття враховуються передові досягнення сучасної ортопедії. Адже у формі черевиків чи кросівок має значення кожна деталь: від висоти задника до товщини підошви.

При цьому прогрес у технологіях травматології та ортопедії просто неймовірний за останніх 10 років! І більшість методів лікування, якими користувалися 20-30 років тому, тепер не використовуються.

З тисяч охочих справжніми травматологами стають одиниці. У процесі навчання і кар’єри залишаються тільки ті, які можуть цим займатися. За кордоном є такий стандарт: до того, як зробити перший ендопротез, треба п’ять років бути першим асистентом. П’ять років тримати гачки і допомагати! У нас чіткого обмеження немає, але теж дають робити операцію тільки тому, хто це бачив тисячі разів і допомагав тисячі разів. А стрес стає звичним: не можеш до нього звикнути – іди працюй у бібліотеку.

У 2016 році виповнюється 57 років Міжнародній Асоціації ортопедів — AO/ASIF (далі просто АО). Феномен успіху АО грунтувався на чотирьох стовпах, опорах цієї коопераціїфахівців — єдиній документації, єдиних інструментарії і технологіях, єдиній науково-дослідній базі і на однаковій для всіх системі дипломної для післядипломної підготовки травматологів-ортопедів. Не всі знають, що давоськийКонгрес-центр, де проходять знамениті щорічні економічні форуми, був побудований у восьмидесяті роки для проведення травматологічнихАО курсів, а вже у вільний від курсів час політики та інші «сильні світу цього» дістають можливість використовувати цю будівлю для своїх засідань.

Марина КУШНІР,
лікар-ортопед
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua