"Якісні ліки дійдуть до пацієнтів"

Юрій МЕДУНИЦЯ
18 червня 2016

Зустріч Президента Петра Порошенка з представниками громадськості та активістами, які долучилися до розробки змін до Закону «Про лікарські засоби» означила новий етап розвитку вітчизняного фармацевтичного ринку. Засвідчив це й підпис глави держави під таким очікуваним документом, який відкриває шлях спрощеній реєстрації широкого асортименту ліків. 

Невдовзі суспільство відчує істотні переваги нововведення, які стосуватимуться підвищення якості лікарських засобів і створення конкуренція на внутрішньому ринку. Крім того, за словами Петра Порошенка: «Ми перекриваємо ще один канал фінансування корупції в Україні, і це також очевидні переваги. І ще одна позиція — до нас в Україну зможуть нарешті приходити провідні фармакологічні компанії, які з етичних міркувань відмовлялися платити хабара. На сьогодні ворота для них — чесних і порядних — в Україні відкриті».

Імплементація закону сприятиме покращенню позитивного іміджу України в світі. «З країни третього світу в частині фармакології ми переходимо на зрозумілу позицію для всіх наших партнерів. Це дуже гарний і ефективний спосіб імплементації Угоди про асоціацію і виконання наших твердих обіцянок щодо її реалізації», — підкреслив Петро Порошенко.

Виконавчий директор Благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина наголосила, що реформа охорони здоров’я для кожного українця чи не на першому місці та подякувала Президентові й усім представникам влади за підтримку громадських ініціатив, спрямованих на поліпшення ситуацій у цій сфері.

«Дуже важливо, що перші особи держави це добре розуміють. 80% українців зараз не можуть собі купити основні ліки в аптеці, бо вони або дорогі, або їх немає. Не дивно, що перші кроки в реформі охорони здоров’я стосуються саме ліків. Ви назвали дуже правильний крок — закупівля ліків через міжнародні організації», — сказала вона, зауваживши, що завдяки цьому вже вдалося заощадити майже 1 мільярд гривень.

«Це дуже показовий приклад, коли громадськість, Кабінет Міністрів, Адміністрація Президента, Президент і Верховна Рада працюють злагоджено. Це ті, хто згрупувався і боровся за найдорожче, що є у людини, — життя, яке залежить від ліків», — цитує прес-служба глави держави слова Ольги Стефанишиної.

Вона сподівається, що коли закон набуде чинності, то необхідні ліки, зокрема для хворих на гемофілію та онкологію, вже найближчим часом з’являться у медзакладах.

Ольга Стефанишина також підкреслила, що для імплементації закону необхідно ухвалити низку підзаконних актів, які й передала на розгляд Президентові. Глава держави доручив в. о. міністра охорони здоров’я Віктору Шафранському підготувати відповідні підзаконні акти до розгляду вже на найближчому засіданні уряду.

Очільник відомства наголосив, що цей нормотворчий документ — перший і дуже важливий крок на шляху стабілізації та здешевлення цін на ліки. Міністерство звернеться до провідних світових виробників із закликом про реєстрацію ще незареєстрованих в Україні лікарських засобів різних нозологічних груп, насамперед онкологічних, кардіологічних, ревматичних, які є життєво необхідними.

До 1 серпня планують розпочати процес референтного ціноутворення на лікарські засоби, що, за попередніми розрахунками, сприятиме зниженню цін на ліки, які закуповують бюджетним коштом, аж до 20%. А з 1 жовтня — відбуватиметься реімбурсація ліків для хворих на серцево-судинні захворювання. Триває опрацювання і концепції імпортозаміщення. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua