"Якщо бракує грошей на житло"

30 сiчня 2016

Нещодавно мої друзі, які довго вагалися: купувати житло в новобудові чи на вторинному ринку, врешті визначилися. Придбали квартиру в панельному домі радянської доби. Мовляв, будинок обжитий і не надто старий, а головне – поруч метро. Для Києва, який періодично паралізують транспортні затори, це неабияка вигода. До того ж квартира з ремонтом, а це означає, що не доведеться витрачати ні гроші, ні нерви.

Однак не так сталося, як гадалося. Вже за перші два місяці ремонтники тричі латали розірвані труби, перекриваючи то гарячу, то холодну воду, а то обидві одразу. Сам будинок спекотного літа розжарювався, як пічка, а взимку, попри герметичні пластикові вікна, не спроможний тримати тепло. Та й квартира після вивезення меблів старими господарями виявилася в такому стані, що довелося робити ремонт: зривати, відклеювати, замінювати…

Відтепер мої друзі всім радять купувати житло тільки на первинному ринку. Трохи дорожче, якщо на завершальному етапі будівництва чи в готовому домі, однак без вище перелічених «підводних каменів». І до того ж із неспростовними перевагами: утеплені стіни, індивідуальне опалення, розумне функціональне планування квартир, високі стелі, відсутність посередника, розрахунок у гривнях.

Від забудовника дешеве житло у Києві можна придбати навіть у розстрочку. Такі вигідні пропозиції зокрема надає ДК «Девелопмент», яка нещодавно виконала своє зобов’язання перед 224 сім’ями. Напередодні Нового року вони отримали ключі від нових квартир у другій секції житлового комплексу «Панорамне містечко». Сучасний функціональний житловий об’єкт з панорамним видом на Дніпро у тихому куточку столиці привертає увагу потенційних покупців. Чимало з них підписують договори і обирають квартири у третій секції, яку забудовник планує ввести в експлуатацію через рік. Наразі ж пропонує вигідні умови придбання квартир у розстрочку за схемою: 50% вартості – перший внесок, решту – в розстрочку на шість місяців з фіксацією ціни в гривнях на цей період.

Нині купити в Києві житло в розстрочку, з різними акційними знижками не проблема. Сайтів з пропозиціями від забудовників так багато, що можна розгубитися. Найголовніше при виборі не втрапити в халепу, уклавши договір з банкрутами чи відвертими шахраями. У столиці нараховується до 130 об’єктів, до яких у міської влади є питання щодо законності здійснення робіт. Майже з півсотнею випадків самовільного будівництва розбираються правоохоронців.

Тож, аби не стати жертвою афери на ринку нерухомості, фахівці вивідати все про забудовника, який пропонує вам житло: поцікавитися, як довго він на ринку, які об’єкти вже звів і чи не було з ними проблем. Самому побувати на будмайданчику, поговорити з робітниками, при можливості – з іншими інвесторами. Порівняти вартість квадратних метрів на аналогічних спорудах і не вестися на занадто низькі ціни.

Далі варто перевірити наявність необхідної дозвільної документації (дозвіл на виконання будівельних робіт, декларація про початок будівельних робіт, документи, що засвідчують права на землю і т.д.). Перед підписанням договору слід отримати витяг з державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, аби переконатися, що підприємство не перебуває у процедурі банкрутства чи ліквідації.

Треба також упевнитися, що у забудовника немає великої кредиторської заборгованості перед партнерами. Ознайомившись з єдиним державним реєстром судових справ, можна знайти інформацію про наявність боргів перед третіми особами. Словом, договір має бути таким, що виключає можливість втрат з боку інвестора. Якщо до його укладання залучити компетентного юриста, то забудовник, який хоче провернути аферу, сам відмовиться підписувати такий договір. 

Лариса МІСЬКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua