"Яма на Бортницькій станції"

Інна КОСЯНЧУК
18 сiчня 2012

АВАРІЯ. Поганий стан колектора загрожує екологічною катастрофою.
 

Учора вночі на самопливному Лівобережному колекторі Бортницької станції аерації (БСА) стався провал.

Спочатку там була тріщина, а потім, через розмивання грунту, утворилася яма глибиною 8 метрів. Комунальники не розгубилися — насамперед перевели стічні води з Новодарницького на Позняківський колектор. Все зроблено своєчасно, кажуть фахівці, тож скиди не потрапили в Дніпро. Нині аварію на території БСА локалізовано. Фахівці «Київводоканалу» роблять усе для подальшої її ліквідації. Вранці на місці аварії запрацювала спецтехніка. Також діє оперативно створений штаб з ліквідації аварійної ситуації, який очолив голова правління «Київводоканалу» Валерій Ченчевий.

— Ремонтні роботи для ліквідації аварії триватимуть майже два місяці, орієнтовна їхня вартість 4 млн грн, — зазначив він.

За словами першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака, який вранці прибув на місце аварії, нині жодної загрози для киян немає. Але з іншого боку — така нештатна ситуація могла статися будь-коли. Фахівці «Київводоканалу» не раз говорили про катастрофічну ситуацію на єдиній на весь Київ очисній станції — БСА. Вона побудована ще у 1960-х, у той час як мегаполіси багатьох країн світу мають по кілька таких станцій. На БСА використовується класична схема обробки стічних вод, запроектована 60—70 років тому. Нині каналізаційна система вимагає модернізації — причому не «латання дірок», а повної реконструкції, яку потрібно проводити поетапно. Коштуватиме вона, за розрахунками фахівців, понад 5 млрд грн. Перенесення початку реконструкції створює постійну загрозу екокатастрофи не лише для Києва, а й для усіх міст, що знаходяться нижче за течією Дніпра.

ПРЯМА МОВА

Олександр МАЗУРЧАК,
перший заступнк голови КМДА:

— Проект реконструкції вже готовий, тож тепер ми звернулися за фінансовою підтримкою до Кабміну. Сьогодні технологічне обладнання і каналізаційні мережі у зношеному стані і потребують невідкладної масштабної реконструкції. Для реалізації цих задумів місту потрібні великі кошти, самостійно нам це питання не вирішити. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua