"Єгипет: минуле проти майбутнього"

Оксана ГОЛОВКО
30 травня 2012

ДРУГИЙ ТУР. Учора оголосили офіційні результати першого туру президентських виборів у Єгипті: до наступного раунду, який відбудеться  16-17 червня, вийшли  кандидат від ісламістської партії «Брати мусульмани» Мухаммед Мурсі та останній прем’єр-міністр при президентові Хосні Мубараку Ахмед Шафік.

Жоден  із цих кандидатів не набрав 50%: кожен отримав понад п’ять мільйонів голосів при явці 46%. Як зазначають місцеві ЗМІ, Мурсі ненабагато випередив свого суперника, набравши 25,3%, у Шафіка — 24,9%.

Нинішні вибори — перші в Єгипті після відставки Мубарака внаслідок «арабської весни», і в цілому голосування, організоване 23-24 травня, проходило спокійно.

Нині фаворити обмінюються заявами. У русі «Брати мусульмани», приміром, вважають, якщо на виборах переможе Шафік, то Єгипту загрожує «повернення колишнього режиму». Тому ісламісти закликали лідерів інших політичних партій підтримати у другому турі їхнього кандидата.

Мухаммед Мурсі закликав єгиптян відстоювати цінності минулорічного антипрезидентського повстання, висловивши впевненість у тому, що результати другого туру служитимуть революції та інтересам єгипетського народу. У свою чергу останній прем’єр за часів президентства  Мубарака запевнив: назад шляху немає, і Єгипет не повернеться в дореволюційний  час.

Водночас Хамдін Саббахі з лівої партії Аль-Карама — кандидат, який, за попередніми даними, став третім на історичних президентських виборах у Єгипті і не пройшов до другого туру — вимагає перерахунку голосів, заявляючи про численні порушення, які могли істотно вплинути на підрахунок голосів.

І хоча  міжнародні спостерігачі вже привітали проведення виборів, назвавши їх історичним досягненням, однак не можна не погодитись із думкою, що єгиптяни постали перед  най?непривабливішим із можливих виборів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua