"ЄС і Бразилія шукають компроміс у торгівлі"

25 сiчня 2013

СПІВПРАЦЯ. 6-й саміт Бразилія-ЄС відбувається на тлі взаємних звинувачень у протекціонізмі. Саме тому в центрі уваги зібрання у столиці тієї країни – шляхи покращення двосторонньої торгівлі. Президент Джилма Русефф закликає партнерів інвестувати у Бразилію більше:

«У Бразилії вже працює чимало європейських компаній, це сприяє сталому зростанню і створює нові робочі місця. Ми вважаємо взаємини Бразилії і ЄС стратегічними».

Європа, однак, скаржиться на створення нових бар’єрів на шляху експорту своїх автомобілів та високотехнологічної продукції, попри домовленості в межах Великої двадцятки. Натомість Бразилія вимагає від ЄС скасувати сільськогосподарські субсидії.

Обсяги експорту товарів як Бразилії, так і ЄС у 2011 році становили майже 40 мільярдів євро. Саме на європейські ринки припадає 20% бразильського експорту. Натомість ЄС експортує лише трохи більше 2% своєї продукції до латиноамериканського велета.

У структурі експортних поставок до Бразилії переважають промислові вироби – автомобілі, устаткування і технології. Частка Німеччини в експортних поставках – 30%. Далі йдуть Франція та Італія – 13% і 12%, відповідно.

В умовах глобальної економічної кризи гальмує і досягнення угоди про вільну торгівлю між ЄС і групою Меркосур, де на Бразилію припадає 70% сукупного ВВП. Переговори тривають вже 12 років без досягнення прориву. 

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua