"ЄС – «за» створення банківського союзу"

14 червня 2012

ПОРЯТУНОК ЄВРОЗОНИ. У Євросоюзі дедалі гучніше говорять про більшу європейську інтеграцію, необхідну для протистояння кризі. Нові пропозиції щодо банківського союзу у ЄС може бути підготовано восени, заявив голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу у Європарламенті в середу:

«Я закликатиму Європейську Раду взяти конкретні зобов’язання щодо створення повноцінного економічного й валютного союзу».

Євродепутати також проголосували за нові заходи з обмеження дефіциту та подолання серйозних проблем в економіці. Країнам єврозони пропонується передавати проекти бюджетів до Єврокомісії, яка матиме право зажадати змін.

«Я думаю, що надзвичайно важливо, аби Єврокомісія мала широкі повноваження втручатися в економічне управління на національному рівні, якщо ми бачимо, що бюджетний дефіцит перевищує дозволені рамки або ж виникають макроекономічні диспропорції між країнами-членами»,- зазначив Ганнес Свобода, лідер фракції соціал-демократів.

Нові законопроекти зможуть набути чинності після довгої законодавчої процедури за участю Європарламенту, Єврокомісії і країн-членів ЄС. Нині Берлін виступає категорично проти пропозиції створити фонд для взаємного розподілу боргів між учасницями єврозони. :

«Німеччина повинна знати, що стоїть перед остаточним вибором: або ж розподілити борги – тоді, я думаю, євро врятовано, або ж не докласти цих зусиль, і тоді можливо, що євро зникне,- коментує Ґі Верхофстадт, керівник ліберальної фракції. – І якщо євро зникає, хто буде першою жертвою? Економіка Німеччини!»

Завдяки новим пропозиціям Єврокомісія сподівається покінчити із поблажливістю, що призвела до надзвичайно високого державного боргу й дефіциту у Греції та інших проблемних країнах єврозони.

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua