"Євродепутати не підтримали закон про продукти харчування з ГМО"

29 жовтня 2015

Європарламент переважною більшістю голосів відхилив пропозицію Єврокомісії, згідно з якою будь-яка країна ЄС могла б обмежувати або забороняти продаж і використання дозволених у Євросоюзі генетично модифікованих продуктів. Євродепутати вказують, що закон може не спрацювати або змусить запровадити контроль на кордоні між країнами ЄС, які підтримують та які забороняють генетично модифіковані харчі.

«Якщо ми поновимо контроль на внутрішніх кордонах, бар’єри між країнами ЄС просто зруйнують економічні досягнення Митного союзу ЄС і єдиного ринку. Ми не можемо навіть уявити собі, що після всіх зусиль, які дозволили нам за багато років усунути кордони всередині Євросоюзу, внутрішній ринок ЄС може існувати з прогалинами», – заявив доповідач, італійський євродепутат Джованні Ла Віа.

Європарламентарі закликали Єврокомісію підготувати нову пропозицію. Водночас Комісар ЄС з безпеки харчових продуктів Вітяніс Андрюкайтіс заявив, що таких намірів поки що немає:

«Я хотів би підтвердити, що Єврокомісія вважає: ця пропозиція правильно підходить до проблеми ухвалення рішень щодо генетично модифікованих продуктів на рівні ЄС. Єврокомісія не відкличе свою пропозицію!»

З Європарламенту в Страсбурзі передає кореспондент Євроньюз Маргеріта Сфорца:

«Ця пропозиція Єврокомісії здатна була б спровокувати судові позови країн ЄС за порушення правил спільного європейського ринку та міжнародної торгівлі. Компанії-виробники генетично модифікованих харчів та країни-експортери можуть подати на окремі європейські держави позови до Світової Організації Торгівлі чи Європейського суду».

EURONEWS 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua