РЕЗОНАНСНІ ЗАЯВИ. Під час передвиборної кампанії у Франції президент і кандидат у президенти Ніколя Саркозі оголосив, що виступає за посилення контролю на кордонах Шенгену, аби протистояти напливу іммігрантів. Він оголосив, що якщо протягом року позитивних змін не буде, Париж призупинить свою участь у Шенгені. Ця заява викликала бурхливу реакцію серед європарламентарів. Говорить Ганнес Свобода, лідер фракції соціалістів і демократів у Європарламенті:

«Я був дуже стурбований заявами президента Франції Саркозі про тимчасовий вихід із Шенгену. Колеги, чи ми насправді муситимемо показувати наші паспорти кожного разу, коли ми їдемо до Страсбурга? Чи поїхали додому відсутні євродепутати, щоб узяти паспорти для поїздки до Страсбурга? Це не може бути серйозним».

Для того, щоб обґрунтувати свої наміри реформувати Шенгенську угоду, французький лідер вказав, зокрема, на відсутність захисту та контролю кордону між Грецією та Туреччиною. Коментує лідер фракції Європейської народної партії Жозеф Доль:

«Пан Саркозі завжди поважав Шенген. Але справжня проблема – це контроль за зовнішніми кордонами Європи, фінансування цих кордонів. Деякі країни, такі як Греція, зазнають надзвичайних фінансових труднощів і не можуть управляти зовнішніми кордонами».

Грецька євродепутатка Нікі Тцавела:

«Питання не тільки в грошах, нам потрібні закони, нам потрібні дуже потужні підрозділи для протистояння нелегальному перетину кордонів у Європі».

«Те, що європарламентарі засудили використання Шенгенського договору в якості політичного футболу, навряд чи обурить президента Франції, особливо коли пан Саркозі, схоже, повертає свою популярність в опитуваннях громадської думки. Пол Гакетт, Страсбург, Євроньюз».

 

Copyright © 2012 euronews