"Єврокомісія офіційно пропонує скасувати візи для українців"

Оксана ГОЛОВКО
21 квiтня 2016

Учора Європейська комісія видала законодавчу пропозицію для Європарламенту та Ради ЄС щодо скасування візового режиму для українців, оприлюднивши  на своєму сайті  шостий  і останній звіт щодо Плану дій з візової лібералізації, який мала виконати Україна.

«Єврокомісія дійшла висновку, що Україна досягла необхідного прогресу і здійснила всі необхідні реформи, щоб забезпечити ефективне й стійке досягнення інших показників. На основі цієї оцінки та враховуючи результати постійного моніторингу, який проводили з самого початку діалогу щодо лібералізації візового режиму Україна — ЄС, комісія підтвердила, що Україна виконала всі критерії для кожного з чотирьох блоків другої фази ПДВЛ», — йдеться в документі.

У пропозиції також зазначено, що Єврокомісія представила оновлені фактологічний аналіз і статистику про можливі наслідки лібералізації візового режиму з Україною в контексті міграції та безпеки, і немає потреби в додатковому оцінюванні цього питання. Тобто в документі не означено жодних додаткових умов щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.

У Єврокомісії сподіваються, що фактично безвізовий режим для України запровадять дуже скоро. Про це заявив Єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос на прес-конференції в Брюсселі.

«Наше рішення — це визнання зусиль, яких доклав український уряд  задля виконання всіх вимог і реформ, що стосуються правосуддя та органів внутрішніх справ… Я щиро вірю, що безвізові подорожі до ЄС для громадян України стануть реальними дуже скоро», — сказав він і уточнив, що безвізовий режим діятиме для громадян України з біометричними паспортами. Безвізове перебування у країнах ЄС буде дозволено на 90 днів протягом пів року.

Як відомо, за вимогами Євросоюзу, після внесення пропозиція Єврокомісії  має пройти тривалу процедуру узгодження — і між країнами-членами Євросоюзу, і на рівні Європарламенту.

Процедура підготовки та розгляду документа в Європарламенті триває не менше місяця (мають призначити доповідача та провести дебати й комітетські слухання). Після схвалення в ЄП, його затверджуватиме Рада ЄС. Тож за такого алгоритму дій рішення набуде чинності орієнтовно в липні. 

Джерело: Vizaweek



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua