"Європа боїться драхмагеддону"

Оксана ГОЛОВКО
16 червня 2012

НАПЕРЕДОДНІ. Результатів парламентських виборів, що відбудуться завтра у Греції, з нетерпінням очікує весь Старий Світ, а надто країни єврозони. Адже дехто  вважає, що в разі перемоги коаліції радикальних лівих СІРІЗА,  ймовірність неупорядкованого виходу країни з-під впливу  єдиної валюти зросте. Такий  сценарій у пресі вже  прозвали драхмагеддоном.  Самі ліві при цьому заявляють, що виходити з єврозони не мають наміру, а лідер коаліції  Алексіс Ціпрас звинувачує політичних опонентів у нагнітанні страху: «Головна небезпека для нас виходить не від кредиторів, а від нашої власної паніки».

Зокрема висловлюються побоювання, що перемога лівих спровокує масштабний «набіг на банки», в результаті чого Греція змушена буде покинути валютний союз ще до того, як новий уряд перебере повноваження.

З’явилася також інформація, що на цьому тижні офіційні особи ЄС, що відповідають за фінанси, провели секретну нараду, на якій обговорювалася доцільність відновлення практики прикордонних перевірок, контролю над рухом капіталів і введення обмежень на зняття готівки в банкоматах. Фактично, такі обмеження вже діють, зазначає, приміром, впливова британська газета  «Таймс»: щоб отримати значну суму, її потрібно замовляти за день, а то і раніше.

Водночас, за словами глави грецького Центробанку Георгія Провопулоса, повернення до драхми може обернутися справжнім пеклом: дефіцитом базових товарів, у тому числі пального, медикаментів та продуктів харчування, стихійними пограбуваннями, втечею до кордонів і гуманітарною допомогою з Європи. Не виключено також, що розлючені презирливим ставленням з боку учасників єврозони греки звернуться за допомогою до Росії або Китаю, застерігає автор статті у британській газеті.

Втім кажуть, що очікування будь-чого (і кінець світу не виняток) завжди страшніше за саму подію. То, може, й очікування драхмагеддону виявиться несмертельним для Європи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua