"Європа приземлила лайнери мрії"

Оксана ГОЛОВКО
18 сiчня 2013

БЕЗПЕКА ПОНАД ГРОШІ. Європейська агенція авіаційної безпеки призупинила польоти Boeing-787 над територією ЄС. Раніше до такого кроку вдалися Індія, Чилі, Японія та США. Причина — низка несправностей у літаках, що трапилися за останні тижні. Єдиний американський перевізник, що використовує «лайнери мрії», United Airlines обіцяє пересадити пасажирів на альтернативні рейси. Польська авіакомпанія LOT, що мала здійснити перший політ Boeing-787 із Чикаго до Варшави, теж його скасувала. 

Раніше, в середу, дві найбільші японські авіакомпанії скасували всі рейси, здійснювані 24 оновленими літаками. Рішення ухвалене після останнього  інциденту в місті Такамацу, коли  літак був змушений здійснити посадку після того, як задимівся один з акумуляторів, а пасажирів евакуювали за допомогою надувних трапів.

Відтоді як найновіша модель літака корпорації «Боїнг» здійснила перший комерційний  рейс із Токіо до Гонконга, не минуло ще й двох років: через затримку з виробництвом літака політ відбувся на три роки пізніше від запланованого терміну.

Попри те, що розробка нового «Боїнга» коштувала на мільярди доларів дорожче, ніж спершу було закладено в бюджет, «лайнер мрії» називали новим кроком у авіації. У корпорації  кажуть, що літак споживає найменше пального серед машин свого класу, оскільки він частково зібраний з вуглеволокна та пластику. Загалом у світі експлуатується майже п’ятдесят  цих технологічно вдосконалених крилатих машин.

Через нинішні проблеми  акції компанії вже втратили понад 2%. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua