"Європа стане пустинею, а на північ України прийде степ"

4 жовтня 2011

ЕКОЛОГІЯ. 12 європейських країн страждають від перетворення своїх територій на пустелю. За даними нещодавнього дослідження ООН це Болгарія, Угорщина, Греція, Італія, Іспанія, Кіпр, Латвія, Мальта, Португалія, Румунія, Словаччина і Словенія, повідомляє ТСН.

Причини явища ─ в різкому погіршенні якості ґрунтів, їхньому нераціональному використанні і зміні клімату.

За прогнозом комісара ЄС з розвитку Андріса Пієбалгса, хоча опустелювання торкнулося 12 європейських країн, існує небезпека, що в найближчі 10 років це явище стане більш поширеним.

Разом з тим проблема полягає в тому, що через кліматичні зміни опади випадали рідше, ніж зазвичай, що призвело до буквального висушування землі.

Євіросоюз вирішив боротися з наступаючою пустелею за допомогою Economics of land degradation (Eld), тобто оцінки стану земель.

Комплексна оцінка включає попередній підрахунок витрат на запобігання подальшому погіршенню земель та економічної вигоди від розумної експлуатації ґрунтів.

Це дослідження має допомогти політикам виробити відповідні програми щодо підтримки гарного стану ґрунтів, а приватному сектору дати орієнтир для інвестицій в раціональне використання земель.

Експерти зазначають, що пустелі підберуться і до України. За попередженнями екологів, на північ України прийде степ, а на півдні скоро з’являться напівпустелі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua