"Євросаміт обирає курс на централізацію"

19 жовтня 2012

САМІТ ЄС. Створення єдиного органу нагляду над банками єврозони – вагомий результат першого дня Європейського саміту. Франції, за підтримки Єврокомісії, вдалося наполягти на своєму. Європейський центробанк стане регулятором єврозони і буде контролювати, чи відповідають банки вимогам до капіталу та ліквідності.

«Учора ми досягнули згоди. Це добра угода, вона стосується всієї банківської системи і задіює необхідні механізми. Це гарна угода, так її і треба сприймати», – заявив президент Франції Франсуа Олланд.

Німеччина побоюється, що передача повноважень Європейському центробанку послабить національних регуляторів.

Євроцентробанк почне виконувати свої функції вже з наступного року: з липня 2013-го він контролюватиме великі банки, а з 2014-го – всі інші банки єврозони. Щоправда, аналітики вже зауважують: надати ЄЦБ такі великі повноваження неможливо, не змінюючи законів, що діють в ЄС.

Важливий наслідок домовленості про єдиного регулятора – те, що ЄС зможе надавати фінансову допомогу напряму проблемним банкам, а не уряду країни, в якій вони розміщені. У Франції сподіваються: така схема почне діяти вже в першому кварталі 2013-го року. Німці налаштовані більш песимістично.

 Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua