"Євросоюз обмежує виробництво біопалива з кукурудзи, ріпака та льону"

18 вересня 2012

ТАБУ НА БІОПАЛИВО. У яких обсягах має використовувати Євросоюз біопаливо на основі харчів - кукурудзи, ріпака, льону? Про це йшлося на зустрічі міністрів енергетики ЄС у Нікосії у понеділок, а Єврокомісія в той же день запропонувала, аби до 2020 року максимум 5 % від усього транспортного палива вироблялося із сої, кукурудзи чи інших харчів.

Брюссель пропонує цей ліміт у відповідь на критику неурядових організацій – мовляв, виробляючи біопаливо, ЄС забирає їжу в звичайних людей і шкодить довкіллю. Мова – про величезні витрати води, використання добрив і пестицидів, виснаження ґрунту. Пояснює Марк-Олівє Герман з організації OXFAM:

«Щодня ми кладемо величезну кількість продовольства в бензобаки наших автомобілів.

Ми живемо у світі, де голодує один мільярд людей.

Чи можемо ми собі дозволити так використовувати їжу? Альтернатива – це більш інтелектуальні транспортні системи, ширше використання громадського транспорту і більш економічних автомобілів, електромобілів».

Євросоюз кілька років тому зобовязався до 2020 року скоротити викиди парникових газів на 20%, використовувати енергії на 20% менше і збільшити до 20% частку поновлюваних джерел енергії. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua