"Євросоюз вважає премію авансом"

Оксана ГОЛОВКО
12 грудня 2012

ЛОЖКА СКЕПТИЦИЗМУ

Вручення найпрестижнішої відзнаки у світі відбулося на тлі невдоволення супротивників обмежувальних заходів

У понеділок лауреати цьогорічної Нобелівської премії отримали медалі та дипломи з рук шведського монарха. На подіум підіймалися дев’ятеро  переможців: у галузі медицини, фізики, хімії, літератури та економіки.  Попри погодні умови, всі  переможці змогли дістатися Стокгольма і за кілька годин після нагородження вже обмінювалися враженнями на святковому бенкеті.

А тим часом в Осло, де традиційно  вручили Нобелівську премію миру, яку цього року отримав Європейський Союз — за внесок упродовж більш як шести десятиліть у просування миру і примирення, демократії та прав людини в Європі, — церемонія проходила під акомпанемент вулиці.

«Ми повинні створити щось на кшталт Сполучених Штатів Європи»,  —  сказав  Вінстон Черчілль по закінчені Другої світової війни. Тоді ця ідея була майже утопічною. Та впродовж десятиліть європейське об’єднання міцнішало і розбудовувалося, плекаючи демократичні цінності. Це зокрема привело до падіння берлінської стіни в 1989 році — споруди, що з 1960-х символізувала поділ світу. Руйнування стіни стало символом відкриття кордонів.

Однак  у рішення Нобелівського комітету є й супротивники. «Це просто недолугий жарт: ЄС — повільна бюрократична машина, яка стоїть на варті банківських інтересів. Це жменька капіталістів, які проти народних мас. Тож нагородити їх премією миру — не більш ніж жарт», — ця думка пересічного жителя грецької столиці, показана каналом «Євроньюс», стала квінтесенцією невдоволення.

Хоч би там як, контроверсійна нагорода дійшла до адресата в найскладніший за 60 років його існування момент, коли європейське об’єднання переживає економічну й ідеологічну кризу. Тому для керівників Євросоюзу церемонія вручення Нобелівської премії в Осло — привід укотре підкреслити необхідність існування організації, попри усі її вади.

Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський узяв участь в урочистому прийнятті з нагоди отримання Європейським Союзом Нобелівської премії миру, яке відбулося 10 грудня 2012 року в Києві, повідомляє урядовий портал.

Від мені українського уряду він привітав ЄС із цією нагородою. «Це заслужене визнання внеску Європейського Союзу у справу миру, стабільності та безпеки на нашому континенті», — наголосив він.

За словами Валерія Хорошковського, досвід ЄС показав, що стійкого миру і процвітання можна досягти тільки шляхом економічної інтеграції та політичної відповідальності.

Перший віце-прем’єр висловив сподівання, що з набуттям чинності Угодою про асоціацію між Україною та ЄС європейська інтеграція України отримає нову якість. «Угода про асоціацію дає Україні потужний імпульс для здійснення політичних та економічних реформ. Вона визначає високий рівень консолідації демократичних інститутів і верховенство закону», — наголосив  він.

«Укладення Угоди відповідає стратегічним інтересам як України, так і Європейського Союзу. Я впевнений, що політична асоціація та економічна інтеграція допоможуть не тільки Україні або ЄС. Це дасть новий імпульс процесу подальшої інтеграції всієї Європи. Рано чи пізно ми повинні досягти Європи без кордонів», — додав Валерій Хорошковський. 

ПРЯМА МОВА

Герман ван РОМПЕЙ,
голова Європейської Ради:

— Мета, заради якої створювали Євросоюз, — це примирення націй після двох світових воєн. Я був здивований, що люди визнали і оцінили цю основну засаду союзу навіть у такі важкі для нього часи.

Жозе Мануель БАРРОЗУ,
голова Єврокомісії:

— З досвіду попередніх воєн знаємо, що популізм та націоналізм — це загроза для миру. Євросоюз — наднаціональний проект, створений заради миру. І я вірю, що нам вдасться подолати націоналізм. 

Мартін ШУЛЬЦ,
голова Європарламенту:

— Добре  розумію тих, хто має сумніви щодо ЄС. Так, ми не в найкращій формі. Але ідея Європи з відкритими кордонами, зі спільними інституціями, які мають долати виклики ХХІ століття так само, як робили це в ХХ, не має рівних.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua