"Євростандарти для Феміди"

Євген ЛОГАНОВ
9 червня 2016

Це була конференція високого рівня голів вищих судів та апеляційних судів України «Європейські стандарти та роль голів судів».

— За оцінками міжнародних експертів, взаємодія між трьома українськими гілками влади — законодавчою, виконавчою та судовою — дуже якісно змінилася, — зауважив голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль. — Це пов’язано з тим, що ми обрали пріоритетом розвитку саме європейські стандарти. Будь-яка демократична держава насамперед характеризується за ознаками якості судової системи. На останню не мають впливати ані політика, ані адміністративні важелі. Головним правилом для суддів мусить стати тільки справедливість. Аби кожен громадянин України був упевненим у тому, що суд захистить його права і на це не вплине жодна сила в нашій державі.

Учасники конференції обговорили стандарти Європи щодо повноважень голів судів. Фото з сайту zoda.gov

Завідувач відділу представництва інтересів Президента України в судах, Адміністрації Президента України Віктор Короленко оприлюднив звернення глави держави Петра Порошенка: «Важливо, що захід такого високого рівня відбувся саме в Запоріжжі — колисці українського козацтва, де свободу та незалежність, мужність та відповідальність упродовж багатьох століть вважали найбільшими цінностями. Ключові вони й тепер. Відповідні стандарти відображено в міжнародному та національному праві. І їх потрібно посилити, а подекуди — вперше закріпити безпосередньо в законі нашої держави. Ті зміни до Конституції стосовно правосуддя, які запропонував Президент України, загалом полягають у забезпеченні судової влади відповідно до верховенства права, суспільних очікувань та європейської системи цінностей і стандартів».

У конференції взяли участь голови й судді Верховного Суду України та трьох вищих спеціалізованих судів, голови апеляційних судів загальної юрисдикції, а також апеляційних адміністративних і господарських судів, представники Адміністрації Президента України, Ради суддів України і судді судів інших інстанцій.

Учасники обговорили стандарти Ради Європи та практики європейських країн щодо повноважень голів судів. Як зазначив голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, результати конференції стануть істотним кроком до вирішальних змін у судовій системі України.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua