"Їсти менше, щоб почуватися краще: страви з новими інградієнтами"

13 лютого 2013

КОНТРОЛЬ АПЕТИТУ. Це місце нагадує кухню ресторану. Насправді ж тут, у шотландському місті Абердин, знаходиться справжня лабораторія, де досліджують особливості харчових елементів.

Нові інгредієнти випробовують на волонтерах. Мета експерименту – зменшити порції, зберігши відчуття ситості.

«Та їжа, яку я тут скуштував, залишила мене ситим надовго. Навіть не хотілось перекусити. Тож це дуже добре», – каже волонтер.

Цей проект є частиною дослідницької програми Євросоюзу. Науковці сподіваються знайти спосіб контролювати апетит та почуття ситості завдяки комбінації інгредієнтів. У перспективі страви, приготовані за новою методикою, допоможуть людям з надмірною вагою харчуватися збалансовано.

«Ми використовуємо протеїни, трави, вуглеводи, крохмаль. Також деякі розчинні волокна. Цю суміш можна додавати до будь-яких харчів. Наприклад, до хлібопекарських виробів, до печива, соків, йогуртів, газованих напоїв та води. Загалом до усього того, що складає щоденний раціон», – пояснив співробітник лабораторії.

Волонтерам проекту пропонують три трапези на день протягом 52 днів. Їхнє завдання – повідомляти науковців про те, як їхній організм реагує на новий режим харчування.

Співробітники лабораторії намагаються зрозуміти, як комбінація тих чи інших інгредієнтів впливає на апетит волонтерів та яким чином змінюється їхня вага.

«На мене цей режим добре впливає. Їжа, яку нам пропонують, допомагає мені почуватися ситою. Я відмовилась від бутербродів між трапезами та навіть схудла, тож це дійсно на мене добре вплинуло», – вважає волонтер.

Чергове завдання співробітників лабораторії – порівняти вплив різних харчових елементів, наприклад, розчинних волокон, на почуття ситості.

«Деяким волокнам достатньо просто бути у травному тракті, щоб людина почувалася ситою. Спеціальні сенсори відправляють до мозку сигнал про ситість. Проте існує припущення щодо ролі мікрофлори у цьому процесі. Деякі кислоти, які виділяються під час травлення, діють на рецептори, які у свою чергу починають видіяти певні гормони. З-поміж гормонів є й той, що відповідає за те, наскільки голодною почувається людина», – пояснив співробітник лабораторії.

Науковці запевняють, що боротьба з надмірною вагою в Європі – не єдина мета експерименту. Розробка нових інгредієнтів збільшить асортимент харчів, та надасть споживачам змогу отримувати від їжі більше задоволення. Крім того, новітні технології можуть стати у нагоді в ресторанному бізнесі.

«Спочатку ми аналізуємо вплив різних харчових елементів на людський організм. Щойно ми отримаємо результати, то візьмемося за розробку різних інгредієнтів у лабораторії. Потім знову випробуємо їх. Ми прагнемо, аби наші комерційні партнери мали змогу запропонувати споживачам харчі, які ті зможуть їсти щодня. Інакше, рецепти, які ми тут розробляємо, не матимуть жодного практичного застосування», – вважає співробітник лабораторії.

Науковці сподіваються, що страви з використанням нових інгредієнтів потраплять на стіл до європейців вже у 2016 році.

 Copyright © European Commission 2013 / euronews 2013



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua