"Їжа найменше зростала в ціні"

28 лютого 2012

ДОСЛІДЖЕННЯ. З-поміж держав Європи Україна  не найгірше почувалася минулого року
 

В Україні досить невисокі споживчі ціни для населення і водночас низькі ставки податків для громадян. Такі висновки випливають із рейтингів Центру економічних досліджень «РІА-Аналітика», зазначає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

За даними дослідження, зростання цін на продукти харчування в Україні — одне з найнижчих у Європі. Ми одна з трьох європейських держав, де майже не було подорожчання їжі. У грудні 2011 року ціни на продукти харчування зросли на 0,7% проти грудня 2010-го, при цьому загалом споживчі ціни підвищилися на 4,6%. Найбільше за цей період стрибнули ціни на продукти харчування в Білорусі — у більш ніж 2 рази. У Туреччині здорожчання продуктів становило 12%, у Росії — 2,4%. .

А ось вартість електроенергії для населення в Україні взагалі є найнижчою серед 37 країн, щодо яких проводили дослідження. Попри високу вартість імпортованого газу, його ціна для населення нашої країни є однією з найнижчих серед наших сусідів. Так, серед 32 країн, які вивчали під час дослідження, вартість блакитного палива в нас приблизно в шість разів менша, аніж середній показник рейтингу.

Попри всі нарікання автовласників на дорожнечу пального, його вартість в Україні все одно невисока порівняно з цінами в інших країнах: у грудні за показником ціни на бензин А-95 Україна посідала аж 29 місце серед 32 країн, щодо яких складали рейтинг. Літр бензину коштував у нас 1,28 дол. США, тоді як у середньому ця ціна дорівнювала 1,74 дол. Найдорожче ж було їздити в Норвегії, де в грудні 2011 року автовласники мали викласти з гаманця 2,30 дол. за літр, в Італії — 2,17,  Греції — 2,13 дол.

Ставки податків в Україні також досить низькі. Приміром, ставка податку на прибуток в Україні на час проведення дослідження становила 23% (17—18 місце), тоді  як у Франції сплачують 34,4 %, у Бельгії 34%, в Німеччині 29,8%.  Інший податок — з доходів фізичних осіб — теж досить  демократичний в Україні — 15%. Це при тому, що аж  у 29 країнах  із 37, які вивчали, громадяни сплачують зі своїх прибутків значно більше, ніж українці. Так, у Швеції державі віддають аж 56,4 % прибутку, у Бельгії —53,7%, у Франції — 46,7%. При цьому, за цим дослідженням, середній  показник  ставки податку з доходів фізичних осіб (33,2%) більш ніж удвічі перевищує український.

Варто наголосити ще на одному важливому індикаторі — співвідношенні боргу до валового внутрішнього продукту. В рейтингу країн за рівнем боргового навантаження Україна посідає 48 місце серед 98 країн (в публікації використовують дані за 2010 рік). У нас співвідношення боргу до ВВП становить 40,5%, тоді як, приміром, у Японії — 220,3%, Греції — 142%, Італії — 119%, США — 91,6%, Франції — 84,3%.

Експерт з економічних питань Віктор Лисицький у коментарі Укрінформу зауважив, що низьким рівнем зростання споживчих цін треба завдячувати жорсткій політиці НБУ. Водночас він наголосив, що низькі тарифи на електроенергію свідчать про намагання влади втримати громадян від подальшого збіднення. Водночас щодо газу експерт зазначив: «Я б не дуже радів низькій ціні, вона все одно зростатиме».

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua