"ЮНЕСКО візьме під свою охорону останки «Титаніка»"

5 квiтня 2012

ІСТОРІЯ. Останки корабля «Титанік», який затонув у Північній Атлантиці 15 квітня 1912 року, переходять під захист Конвенції ЮНЕСКО про охорону підводної культурної спадщини. 

Про це повідомила прес-служба ЮНЕСКО напередодні 100-річчя від дня загибелі судна, передає УКРІНФОРМ.

«У ніч на 15 квітня 1912 року у Північній Атлантиці зіткнувся з айсбергом і затонув «Титанік». Сьогодні, через сто років після корабельної аварії, останки корабля набули захисту Конвенції ЮНЕСКО 2001 року про охорону підводної культурної спадщини», – говориться у повідомленні.

До даного моменту «Титанік» не знаходився під захистом Конвенції, прийнятої ЮНЕСКО в 2001 році, оскільки її дія розповсюджується тільки на об'єкти, що затонули понад сто років тому.

Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова висловила своє задоволення у зв'язку з тим, що відтепер останки «Титаніка» охоронятимуться належним чином. «Загибель «Титаніка» назавжди залишиться у пам'яті людства, і я дуже рада тому, що віднині останки корабля перебуватимуть під захистом Конвенції ЮНЕСКО», – зазначила вона. При цьому І.Бокова закликала ставитися «з належною повагою» до уламків судна, а також до останків тисяч решти затонулих кораблів, які «становлять наукову й історичну цінність».

Останки «Титаніка» покояться на глибині приблизно 4 тисячі метрів біля острова Ньюфаундленд (Канада) у міжнародних водах. Таким чином, жодна держава не може володіти винятковою юрисдикцією щодо місця корабельної аварії. Однак найближчим часом всі держави-учасниці Конвенції зможуть перешкоджати знищенню, розграбуванню, продажу й несанкціонованому поширенню знайдених на місці корабельної аварії об'єктів, вжити всіх необхідних заходів для захисту уламків затонулого корабля, а також забезпечення належного ставлення до людських останків, що покоїлися в них. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua