"Юзівка «заспіває» по-новому"

Павло КУЩ
22 сiчня 2013

АЛЬТЕРНАТИВА. Сесія Донецької обласної ради прийняла рішення «Про погодження проекту угоди про розділ вуглеводнів, які будуть видобуватися в межах ділянки Юзівська». Після попереднього розгляду представленого проекту рішення більшість депутатів (106 зі 137) проголосувала за цей документ відповідно до розпорядження Кабміну «Про визначення переможця на складення угод про розділ вуглеводнів, які будуть видобуватися в межах ділянки Юзівська» та з огляду на відповідне звертання Міністерства екології і природних ресурсів України.

Як його ще називають, нетрадиційний газ у перспективі видобуватимуть у згаданому родовищі, що розміщене в підземеллі Артемівського, Добропільського, Краснолиманського, Костянтинівського, Олександрівського, Ясинуватського районів. І фахівці вже зараз не шкодують оптимістичних прогнозів. «Реалізація цього проекту дуже важлива і для Донецького регіону, і для всієї держави, — не сумнівається міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков, який узяв участь у роботі сесії. — В разі успіху пошукових робіт на Юзівській ділянці вже через 5—6 років ми зможемо видобувати щороку кілька мільярдів кубометрів газу. Після 10 років цей обсяг збільшиться до 10 щорічних мільярдів кубометрів, а через 15 років на піку видобутку — 20 мільярдів кубометрів газу. Це не тільки гарантуватиме енергетичну безпеку держави, а й приведе до істотного зниження цін на паливо, що в свою чергу дасть потужний імпульс розвитку промисловості Донеччини, яка споживає найбільшу кількість газу».

Юзівське родовище, запаси якого, на думку експертів, становлять понад чотири трильйони кубометрів газу, береться освоювати світовий лідер видобутку — міжнародна енергетична компанія Shell, яка в травні минулого року виграла тендер (фінансові та екологічні ризики беруть на себе закордонні партнери й інвестори компанії «Надра Юзівська»). Причому очевидно, що йдеться про грандіозний і поки що найбільший в історії України інвестиційний проект, адже капіталовкладення становитимуть десятки мільярдів доларів: від 10 до 50. А ще дуже важлива така деталь: обов’язковою умовою реалізації перспективного проекту є залучення в процесі роботи українських фахівців (не менше 80%), техніки та обладнання. Тобто з’явилася ще одна можливість створити кілька тисяч додаткових робочих місць (інвестори зобов’язуються за власний рахунок організувати навчання спеціалістів) та збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів.

«Зрозуміло, що в України немає альтернативи, окрім розвитку видобутку свого газу, — каже генеральний директор державного регіонального геологічного підприємства «Донецькгеологія» Микола Жикаляк. — А оскільки традиційні родовища спрацьовані, єдина перспектива — альтернативний, нетрадиційний газ, серед якого й вуглецеві сланцеві товщі. За всі роки незалежності це найперспективніший проект для створення умов енергетичної незалежності держави». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua