"З аграріями розрахуються за минулий рік"

Галина ІЩЕНКО
20 квiтня 2012

ФІНАНСУВАННЯ

260 млн грн виділено з держбюджету на погашення кредиторської заборгованості за програмами держпідтримки за 2011-ий

Погашення кредиторських зобов’язань держави перед сільгоспвиробниками розпочнеться вже з травня. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий під час відеоконференції у Кабміні. У ній взяли участь представники влади, бізнесу та громадськості чотирьох регіонів: Харківщини, Дніпропетровщини, Одещини та Львівщини.

Діалог був жвавим. Представники регіонів насамперед цікавилися долею та особливостями нововведень за законопроектами «Про ринок землі», «Про сільське господарство», «Про грунти та їх родючість». Як зазначив Микола Безуглий, у травні передбачаються громадські обговорення цих документів, після чого вони будуть передані на розгляд у парламент. Серед нововведень, які пропонуються, — зокрема зобов’язання сільгоспвиробників дотримуватися структури посівних площ та сівозмін згідно з природно-кліматичними зонами, а також недопущення зниження родючості грунтів.

За словами першого заступника міністра, порушників спочатку попереджуватимуть, потім каратимуть адмінвідповідальністю та штрафами, потім — позбавленням податкових пільг (права на фіксований сільгоспподаток і пільг на ПДВ). Кінцевим етапом буде позбавлення у судовому порядку права займатися сільгоспдіяльністю.

Щодо законопроекту  «Про ринок землі», то, за припущенням Миколи Безуглого, він потрапить на друге читання у Верховну Раду вже у наступному місяці, оскільки від зволікання у його прийнятті насамперед страждає село. Нині уряд робить перші кроки у напрямку введення ринку землі сільгосппризначення. Приміром, змінами до держбюджету-2012 передбачено виділення 120 млн грн на створення статутного фонду Державного земельного іпотечного банку. За два-три місяці буде завершена нормативно-правова робота з його створення і він зможе надавати кредити аграріям під заставу або право оренди землі під 10% річних, наголосив він.

Представників молочного бізнесу насамперед цікавило, коли ціни на молоко нарешті піднімуться і закінчиться «сирна війна» з Росією. На це М. Безуглий зауважив, що Аграрному фонду на закупівлю сухого молока та масла вершкового виділено 900 млн грн. Щойно Аграрний фонд зніме надлишок молочної продукції з ринку, ціни підуть догори. Загалом планується закупити приблизно 15 тис. тонн масла і 18 тис. тонн сухого молока за цінами 30 тис. грн/тонна і 25 тис. грн/тонна відповідно. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua