"З бюджету Пенсійного фонду слід видалити невластиві видатки"

Любомира КОВАЛЬ
22 червня 2016

Про це в сьогоднішньому інтерв'ю газеті «Урядовий кур’єр» розповів голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.

На запитання кореспондента «УК»: «Невластиві видатки – це які? Чи врятує це ситуацію вцілому?»,– Олексій Зарудний відповів наступне:

– У 2016 році вони становлять 47,3 мільярда гривень, з яких 42,7 мільярда — доплати до прожиткового мінімуму; 2,9 мільярда — виплати пенсій за вислугу років; 99,7 мільйона — виплати цільової грошової допомоги на прожиття.

Проблема нашої пенсійної системи — значна кількість пільг та привілеїв у пенсійному забезпеченні, зокрема достроковий вихід на пенсію, скорочення необхідного для призначення пенсій трудового стажу тощо. Так, у 2016 році на фінансування дострокових пенсій — пільгових та за вислугою років — потрібно спрямувати майже 4,5 мільярда гривень страхових коштів фонду.

Так, ці видатки слід хоча б зменшити. А ще необхідно забезпечити збільшення доходів. При цьому певний фінансовий ресурс міг би вже сьогодні зменшити дефіцит бюджету фонду, якби вдалося ліквідувати борги та покращити платіжну дисципліну страхувальників. Припустімо, що у 2016 році всі боржники розрахувались із ПФ, а сам він перестав здійснювати невластиві видатки. Бюджет одразу ж перестав би бути дефіцитним. І, можливо, навіть міг би з’явитися профіцит.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua