"З черпака стріляти незручно"

Оксана ГОЛОВКО
7 вересня 2011

ВІДГОМІН. Снайпер — товар штучний. Лише тиждень тому світ шокувала сповідь дев’ятнадцятирічної лівійки, пораненої в бою за тріполійський квартал Абу Салім,  яка в інтерв’ю кореспондентові Євроньюз зізналася, що була снайпером  на стороні Каддафі.  А днями  інформаційний простір збурило повідомлення про те, що  під час операції з визволення того ж таки району повстанці заарештували велику групу іноземців, переважно українців, які нібито також були снайперами і співпрацювали з військами поваленого режиму. Цікаво, чи спало б на думку самим військовим  збирати стільки спеціально навчених людей в одному місці?  А от майстрам провокації це видалося  цілком імовірним.

Нині життю та здоров’ю 22 українців, заарештованих у Лівії, нічого не загрожує. Про це кажуть у вітчизняному МЗС. Наші співвітчизники перебувають під домашнім арештом у гуртожитку, де мешкали раніше. Всі затримані жодного стосунку до військових не мають — вони цивільні, інженери-будівельники, які працюють у нафтогазовій галузі Лівії за контрактом, та  представники мирних професій, приміром кухарі.  Серед них одна жінка, є літні люди  з вадами зору.

Міністерство закордонних справ України  оперативно передало ноту послу Лівії Фейсалому Аш-Шаарі з приводу затримання українців. Напередодні з цим дипломатом  зустрівся Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Євген Микитенко. Він закликав нову лівійську владу вжити невідкладних заходів для безпеки українських громадян та уникнення безпідставного затримання громадян України в майбутньому.

Зазначимо, що нова лівійська влада тримає за гратами 5 тисяч іноземців, всіх їх підозрюють у співпраці з силами Каддафі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua