"З думкою про бюджет і спокійну пенсію"

Світлана ІСАЧЕНКО
25 сiчня 2013

ДЕКОНВЕРТИЗАЦІЯ ЗАРПЛАТ

На Івано-Франківщині всерйоз узялися за легалізацію заробленого

Торік податківці Івано-Франківщини особливо наполегливо виявляли факти використання роботодавцями неоформленої належним чином найманої праці.

— І результат не забарився, — розповідає  голова державної податкової служби в області Віктор Рахміль. — Таких випадків зафіксовано понад 2,5 тисячі, майже вполовину більше за показник 2011 року. Проте головне не просто вказати роботодавцеві на порушення чинних норм і законів, а змусити їх дотримуватися. Так ось, після наших перевірок у 1,5 тисячі робітників трудові відносини набули цілковитої законності. Багато людей просто не знали, що їм виплачують заробітну плату, яка не оподатковується. Вони, звичайно, про це дізналися б, оформлюючи документи на соціальні виплати чи виходячи на пенсію, — і мали б проблеми, яких уже не розв’язати. Тож краще потурбуватися про це завчасно.

Окрім того, за словами головного податківця краю, майже третина підприємств області платять заробітну плату, нижчу за мінімальний рівень. Це означає, що значна її частка обертається у сумнозвісних  конвертах, що негативно позначається і на долях конкретних людей, і на збиранні податків та платежів. Адже від рівня заробітної плати найманих працівників залежать надходження податку на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів. 

Тож завдяки роботі прикарпатських податківців додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб від донарахувань за результатами перевірок у сфері оплати праці становлять близько 300 тисяч гривень, але у майбутньому вони сформують зокрема щомісячні надходження єдиного внеску в розмірі 700 тисяч гривень.

Щоб системно запобігати порушенням законності трудових взаємин, аж до їхнього викоренення загалом, чергова колегія Івано-Франківської облдержадміністрації утворила обласну комісію із легалізації заробітної плати під головуванням заступника голови ОДА Ігоря Зварича із залученням представників усіх органів влади — від податкової служби до управлінь соціального захисту. Такі самі комісії буде створено в усіх районах області.

А поки працівники податкових інспекцій та влада на місцях намагаються роз’яснювати і роботодавцям, і найманим працівникам необхідність легальної оплати праці. Лише торік у грудні вони організували зустрічі з керівниками 186 підприємств краю. На 140 з них після цього було збільшено рівень зарплат. Варто зауважити, що при цьому за минулий рік фактичні перевірки суб’єктів господарювання зменшились утричі, що яскраво свідчить про зниження податкового тиску.

— Такі майже дружні зустрічі керівництва інспекції з представниками малого та середнього бізнесу створюють нову податкову культуру у відносинах між платниками податків та податковими органами як рівноправних партнерів, — зазначає Віктор Рахміль. — Проте до роботодавців, які порушують права працівників, варто застосовувати, як це практикують в усьому світі, обмежувальні заходи під час виїзду за кордон, надання соціальних пільг. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua