"З нинішнього навчального року першокласники вивчатимуть англійську і основи геометрії "

31 серпня 2012

ГРАНІТ НАУКИ. Першокласників у цьому році чекає ускладнена програма вони почнуть вивчати англійську і будуть вивчати основи геометрії, пише «Фокус».

З першого вересня у школах України почнеться поступове впровадження нового Держстандарту початкової загальної освіти. Зміни торкнуться практично всіх предметів.

«Нова програма підлаштовується під сучасних дітей. Сьогоднішні шестирічні діти набагато розумніші за своїх попередників вони йдуть до школи вже з певним багажем знань», сказала завідуюча навчальною частиною школи №299 Софія Славуцька. Реакція мам на зміни в програмі неоднозначна одні побоюються безсонних ночей над домашнім завданням, а інші впевнені, що освітня система зробила крок вперед.

«Фокус» виділив сім основних нововведень, з якими будуть мати справу першокласники та їхні батьки.

Електронні книги. Понад 500 українських шкіл перейдуть на них з 1 вересня. Причина брак звичайних підручників та їх дорожнеча.

Нові слова у букварі. Там тепер з’явилися картинки з гаджетами - мобільними телефонами, комп’ютерами. Є букварі й інформація про валюти різних країн.

Геометрія. Першокласники будуть вивчати такі геометричні поняття як криві, куб, ромб, циліндр, промінь. Це нововведення викликає особливе занепокоєння у батьків. З ними частково згодні і фахівці. Так, викладач математики ліцею імені Я. Кондратьєва Вікторія Ареф'єва впевнена, що обсяг інформації у першокласників і так буде величезним, і геометрія може стати для них проблемою.

Поновлена фізкультура. Новий предмет «Здоров'я і фізична культура» навчає дітей не тільки правильно харчуватися і займатися спортом. Тепер їм будуть пояснювати, що робити при серйозних травмах, як надавати першу медичну допомогу. Психологи вважають, що ці знання потрібно подавати тільки в легкій формі. «Не можна так, просто з першого вересня, вчити 6-літню дитину робити штучне дихання. Тут важливий професіоналізм педагога», – вважає шкільний психолог Тетяна Алексійчук.

Англійська. Раніше англійську мову в школах вчили з другого класу, тепер її викладатимуть із шести років. Батьки тих дітей, які до школи іноземною мовою не займалися, побоюються, що вони будуть почувати себе невпевнено серед тих, хто займався англійською в садку або їздив за кордон.

Ніяких оцінок. Вперше в середній школі з’явилися предмети, які не оцінюються звичними балами. Це фізкультура і мистецтво (нова дисципліна, яка об’єднує малювання і спів). Педагоги впевнені, що це правильно – талант або спортивну підготовку не можна оцінювати, порівняння можуть образити дітей.

Світ замість України. Зі шкільної програми зник предмет «Я і Україна», замість нього з’явився «Я у світі». Його почнуть вивчати вже з другого класу. По суті, новий курс обєднує природознавство і суспільствознавство. У Міносвіти кажуть, що поставити в програму нову дисципліну довелося, тому що результати досліджень виявили в українських школярів прогалини в природознавчій освіті.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua