"З нового року суттєво подорожчають мобільні телефони та планшети"

10 вересня 2012

ТЕХНОЛОГІЇ. Вартість мобілок, планшетів, ноутбуків і інших пристроїв багатьох великих компаній незабаром підвищиться. А все через новий закон в Китаї, завдяки якому в країні  наступного року зросте мінімальна зарплата, передає УНН з посиланням на Wired.

Дія закону поширюється лише на одну провінцію – Шеньчжень, але саме там знаходяться заводи, що збирають Apple, HP, Samsung, Nokia та ін. Також в цій частині Китаю виробляються комплектуючі для багатьох електронних гаджетів.

Згідно з прийнятим в провінції законом, мінімальна зарплата співробітника зросте з $ 236 до $ 267. Таким чином, підвищення склало 13,3%. Аналітики не беруться прогнозувати, наскільки зросте роздрібна ціна зібраного в 2013 році в Шеньчжені гаджета, але запевняють, що зростання цін неминуче.

Зростаюча інфляція в Китаї викликала протести з боку робітників. З травня по червень 2012 року в країні пройшла велика кількість страйків. Це спонукало місцеву владу Шеньчженя оголосити про підвищення з січня 2013 року мінімальної місячної зарплати, незважаючи на те, що вона була однією з найвищих мінімальних зарплат в країні. Вище – тільки в Пекіні.

Підвищення зарплат може спонукати виробників електроніки переміщати виробництво в більш «дешеві» міста Китаю. Але варто зважати, що економіка в країні зростає, і ціни в Піднебесній підвищуються практично повсюди.

Колишній керівник Торгового союзу з Китаєм Йорг Вуттке заявив, що вартість виробництва товарів в Піднебесній може збільшитися в три рази вже до 2020 року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua