"З «Пішака» — у ферзі"

Володимир ГАЛАУР
2 вересня 2015

Фото з сімейного архіву.

П’ятирічний харків’янин Тихон Черняєв встановив національний рекорд, виконавши нормативи першого дорослого розряду, який внесено до Національного реєстру рекордів України. Шахами захопився ще ледь навчившись ходити. Тоді батько й подарував синові шахову дошку, розповівши, як називаються фігурки та як вони пересуваються по полю. Малюк засвоїв правила зльоту, а слонів та тур чомусь відразу обізвав пончиками. Відтоді гра в «пончики» стала не просто його улюбленим заняттям, а серйозним (в неповних два роки) захопленням.

Згодом став упевнено вигравати в батька, а потім й інші аматори  шанобливо сідали за дошку навпроти малого Тихона.

До шахового клубу мама Світлана відвела Тихона в три з половиною роки, аж ніяк не прагнучи до спортивної майбутньої кар’єри сина. За рік хлопчина виконав всі чотири нормативи спортивних розрядів і здобув перемогу в чемпіонаті серед юнаків та дівчат.

Сьогодні юного гросмейстера в клубі «Пішак» тренує заслужений тренер і арбітр першої категорії Лідія Саханович, яка прищепила любов до шахів і дала перші навички  понад 16 тисячам вихованців. Вона стверджує, що ніяких  індивідуальних програм для Тихона не розробляла й не застосовувала і що техніку шахової гри дає йому на загальних засадах, а ось стиль він вибирає сам.

Окрім занять в клубі, Тихон щодня тренується самостійно, відриваючись від онлайн-партій із суперниками з різних країн, які переважають його у віці в рази, хіба що на читання книг, упорядкування колекції машинок чи гру в футбол.

Днями у рідному шаховому клубі Тихонові вручили сертифікат Національного реєстру рекордів України, і батьки збираються подати заявку до Книги рекордів Гіннесса, оскільки припускають, що їхній  син — єдина в світі дитина, котра виконала дорослі норми першорозрядника у п’ятирічному віці.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua